Училищата нямат право да събират пари от родителите на децата

Просветният министър Красимир Вълчев изпрати писмо до всички училища, в което се припомня, че според Закона за училищното и предучилищното образование те нямат право да събират пари от родителите.

В предаването „Преди всички“ по БНР Соня Кръстанова – ръководител на Дирекция „Финанси“ в просветното министерство, подчерта, че министерството всяка година напомня за това нещо:

YouTube

„Това писмо не е нещо ново за системата. В действителност имаме случаи, в които не се спазва, въпреки напомнянето от страна на министерството. Нямаме съмнение в правилното тълкуване на нормативната уредба от директорите на училища и детски градини, но системата е огромна и винаги може да има такива, които да имат отклонения. Ако родител реши да дари доброволно средства или материали на училище или детска градина, това не е в разрез с нормативната уредба, а напротив. Дарителството има доброволен характер и при такова трябва да бъдат спазени всички нормативни изисквания. В никакъв случай обаче не трябва да има принудителен характер това дарение“.

Соня Кръстанова бе категорична, че ако училище е събирало пари принудително, директорът подлежи на санкция, включително дисциплинарна. Настоятелствата нямат право да събират пари от родителите, подчерта тя.

Цвета Брестничка от Асоциация „Родители“ също изказа мнение:

„Трябва да се прави ясно разграничение между това да се събират пари за неща, с които родителите са съгласни, че са необходими и се случват по тяхна инициатива или по предложение на училището, но с тяхно съгласие – ако това са неща в подкрепа на учебния процес и родителите са убедени, че това е полезно и необходимо. Друг е въпросът, когато училището пресира родителите за някакви разходи, с които те или не са наясно за мотива и ползата за децата – в такива случаи училището няма никакви основания да задължава родителите да правят такъв разход“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе