Похарчени са 20 милиона за пластмасови чаши за детските градини

20 млн. лв. са похарчени само за 3 години за чаши за еднократна употреба в детските градини у нас. Това генерира стотици тонове пластмасови отпадъци всяка година. Замърсяването с пластмаси и вредите от него ще бъде тема за дискусия днес от 18 ч в Мястото за срещи и идеи „Кубрик” (Koebrug) на ул. “Сава Радулов” 14 във Варна.

Срещата се организира от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР), като част от кампанията „Аз избирам чаша за многократна употреба”. За участниците извън Варна, които иска да се включат, ще бъде осигурена видео връзка със събитието.

YouTube

Данните от проучването за генерирането на пластмасови отпадъци у нас ще бъдат изложени и по време на среща в Министерството на здравеопазването от представители на ОЦОСУР, „Грийнпийс България” и Сдружение „За Земята”. Освен проблема, ще покажем и възможностите за решение – чаши от неръждаема стомана, както и модел за пространственото им разполагане в детските заведения, съобщи Сабина Максимова, координатор на кампанията „Аз избирам чаша за многократна употреба”. По думите й, никъде в Европа и САЩ не се употребява посуда за еднократна употреба за децата в забавачниците. В същото време у нас инспектори от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) издават устни заповеди на директори на детски градини за използването на чаши за еднократна употреба. Това е неправомерно и поражда страх, заявява координаторът на кампанията. Природозащитниците вече имат 10 подобни сигнала от цялата страна.

Въпреки създаваните бюрократични пречки, след старта на разяснителната кампания у нас осем детски заведения са въвели чашите от инокс, като две от тях са от Варна. Всяка метална чаша е гравирана с индивидуално изображение, така че да бъде разпознаваема и употребявана само от едно дете. Печалбата от продажбата на чашите се влага в разяснителна кампания за превенция употребата на пластмаса, проучвания и юридически анализ на нормативната уредба по темата.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе