Областният управител бе гост на пет училищни тържества в първия учебен ден

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен бе гост на пет училищни тържества в първия учебен ден. Заедно с дипломати от Турция и представители на Държавната агенция за сътрудничество и координация към Президента на Република Турция той раздаде подаръци на първолаци, на малки спортисти и на училищните управи.

YouTube

В ППМГ“Акад. Н.Обрешков“-Разград и ОУ“Н.Й.Вапцаров“-Рзград с г-н Хюсмен бяха: изпълнителният директор за Балканите и Източна Европа на Държавната агенция за сътрудничество и координация Махмуд Чевик, Генералният консул на Република Турция в Бургас Нурай Иньонтепе, съветникът по култура и образование в Посолството на Република Турция Шенол Генч, а в ОУ“Христо Ботев“-Исперих и ОУ“Васил Априлов“-Исперих към тях се присъедини Н.Пр. Посланикът на Република Турция в България Хасан Улусой. На тържествата в Разград бяха и народният представител Десислава Атанасова и кметът на Разград д-р Валентин Василев, а на три от тържествата – и началникът на РУО-Разград Ангел Петков. Най-рано, още в 8,30 ч., г-н Хюсмен бе в ОУ“Св.св. Кирил и Методий“ в село Ясеновец, придружаван от заместник-кмета на Разград Ердинч Хасанов.

Г-н Хюсмен приветства учениците във всички посетени училища и ги призова да бъдат старателни в учението, към учителите се обърна с апел да работят за повдигане на нивото на образованието в област Разград, а към родителите апелира да са взискателни към децата си, защото това е гаранция за техния успех в живота им. Областният управител се обърна и специално към децата-билингви, като ги посъветва да усвояват добре книжовния български език.

В петте училища, както и на пресконференция с официалните лица от Турция след това, г-н Хюсмен раздаде част от дарение, предоставено от Държавната агенция за сътрудничество и координация към Президента на Република Турция и насочено към образователната и социалната сфера. Дарението включва: 414 раници, във всяка от които има: 5 тетрадки, скицник, комплекти флумастри, комплект моливи, комплект бои за рисуване, комплект пастели, линия, триъгълник, ъгломер, пергел, несесер 9 химикал, два молива, острилка и гума; 298 футболни топки; 330 баскетболни топки; 200 комплекта федербали; анцузи за момчета – общо 150 броя – по 50 за възрастови групи до 10, до 12 и до 14 години; анцузи за момичета 150 броя – по 50 за възрастови групи до 10, до 12 и до 14 години; якета за момчета – 150 броя – по 50 за възрастови групи до 10, до 12 и до 14 години; якета за момичета – 150 броя – по 50 за възрастови групи до 10, до 12 и до 14 години; 40 таблета; 5 акумулаторни колички за хора с увреждания.

09

Две от инвалидните колички бяха предоставени на Живко Иванов и Ахмед Халил от Исперих. Раници са предоставени на общо 175 деца, анцузи и якета на 107 деца. От двата вида топки и федербали са раздадени по 85 от всеки вид – в 9 училища и един спортен клуб, освен вече изредените училища топки и федербали са предоставени и на ПГВМЗ“Александър Стамболийски“-Лозница. Утре предоставянето на дарения продължава в други училища в област Разград.
Дарението е следствие на добрите отношения между министър-председателя на България Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Таип Ердоган – коментира г-н Хюсмен.

„Целта ни е в регионален и глобален план да дадем своя принос за общото благоденствие на народите и страните с фокус върху човека“ – заяви г-н Чевик. „Ние сме съседи, приятелски и съюзнически страни“ – допълни още той.
В първия учебен ден и екипът на Областния управител уважи част от поканите, отправени към ръководството на Областна администрация. Заместник областният управител Нурие Црънгалова бе в в ОУ“Виделина“-с. Сейдол и ОУ“Св. Св. Кирил и Методий“-Трапище; заместник областният управител Евгени Драганов – СУ“Христо Ботев“-Разград, ПГО“Станка Николица Спасо-Еленина“, ПГИ“Робер Шуман“-Разград и в Филиал-Разград на Русенски университет, както и на първа копка на физкултурния салон на ПГПЧЕ“Екзарх Йосиф“-Разград; главният секретар на Областна администрация Михаил Тодоров – в НПТГ“Шандор Петьофи“, ПГХВПСС“Ангел Кънчев“, ОУ“Васил Левски“ и ОУ“Отец Паисий“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе