Турската лирата продължава да пада

Турската лира се намира под натиск от продажби за трета поредна сесия на търговия, заличавайки голяма част от печалбите, които успя да реализира миналия четвъртък, когато централната банка на Турция повиши изненадващо агресивно основната си лихва с 6,25% до 24%.

В началото на търговията във вторник щатският долар поскъпва с 0,66% към 6,3500 турски лира, а еврото – с 0,68% към 7,46 лири, като и двете водещи валути достигнаха петдневни върхове, заличавайки почти напълно тяхната рязка обезценка с около 3% след решението на ТЦБ да вдигне основната си едноседмична репо лихва много по-силно от очакванията на финансовите пазари в опит да подчерта своята независимост.

YouTube

За подновеното понижение на турската лира влияние оказват коментари от понеделник на президента Реджеп Ердоган за в-к „Хюриет“, в който той призова за разследване на ролята на най-голямата опозиционна партия – Републиканската народна партия (CHP) в банката Isbank с оглед на факта, че членове на CHP притежават над 28% от пакета акции в най-големия турски кредитор. Тези негови коментари предизвикаха солиден спад на акциите на Isbank и на целия банков индекс на борсата в Истанбул в началото на новата седмица, информира БНР.

„В същото време продължава търсенето на чуждестранна валута от местните жители“, посочи пред Ройтерс местен анализатор, пожелал анонимност и добави, че на пазарните участници предстои да заемат изчаквателна позиция преди обявяването на средносрочната икономическа програма на правителството в четвъртък (20-ти септември).

„Ако лирата остане в настоящите нива, това ще създаде усещането, че агресивното увеличение на лихвения процент от страна на ТЦБ е било неефективно и това може да доведе до по-нататъшна обезценка“, посочи същият анализатор.

Трябва да се има предвид, че през тази година турската лира се обезцени с около 40% спрямо щатския долар поради притеснения за нарастващ авторитаризъм от страна на президента Ердоган, както и опасения относно независимостта на централната банка. Дипломатическият скандал със Съединените щати преди време доведе до допълнителен натиск върху турската валута.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе