Мобилни екипи ще следят за новите винетки

500 терминала в страната ще продават електронните винетки, шофьорите ще могат да си ги купят чрез мобилно приложение, както и чрез сайта на Пътната агенция.

Първите официални проби на терминалите бяха направени пред журналисти вчера, а системата влиза в сила от началото на следващата година. С въвеждането й по пътищата ще започнат да се движат и специални мобилни екипи, които ще следят дали шофьорите са си купили винетка.

YouTube

Терминалите ще бъдат разположени по бензиностанции, както и пунктовете на Агенция „Пътна инфраструктура“ и на други места в страната.

Радослав Николов от министерството на регионалното развитие представи автомобилите, с които ще се извършва контролът и ще се проверява дали шофьорите са си купили винетка, предава БНТ.

Радослав Николов, министерство на регионалното развитие:

Те са технологично оборудвани с камери, които в дневен и нощен режим могат да регистрират преминаващите автомобили и да разчитат техните номера.

Вътре в автомобила е монтиран таблет или мобилен компютър, който визуализира преминаващият автомобил.

Системата засича автомобилния номер, той се разпознава от системата и в централната компонента може да се верифицира дали има заплатена винетна такса за съответния автомобил. Информацията се изпраща в реално време и се валидира дали винетката е валидна или не, обясни още Николов.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе