Имаме нов министър на регионалното развитие

Депутатите приеха трите министерски оставки и гласуваха назначаването на новите членове на кабинета „Борисов 3”.

На мястото на Валентин Радев в МВР застава досегашният главен секретар Младен Маринов. Новият министър на транспорта е Росен Желязков, който сменя Ивайло Московски. Министерството на регионалното развитие и благоустройството поема Петя Аврамова на мястото на Николай Нанков, информира bTV.

YouTube

Тримата нови министри положиха клетва в парламента веднага след гласуването.

Дебатите преди него в пленарната зала продължиха около 3 часа.

По време на обсъждането БСП поиска да препита бъдещите министри. „Възможно ли е в европейска страна да се задържат журналисти, които си вършат работата? Каква е оценката за действията на полицията по случая „Радомир”, попита Крум Зарков от левицата.

„И аз имам въпроси към Асен Гагаузов за регионалната политика, но него го няма”, отговори Данаил Кирилов от ГЕРБ.

„Искаме дебат по политики, това не е конкурс за красота на манекенки”, коментира Драгомир Стойнев от БСП.

Социалистите отново обвиниха ГЕРБ за инцидента край Своге, заради който си тръгват тримата стари министри. Заедно с ДПС поискаха оставката на целия кабинет.

„Единственият недостатък на проекторешенията е, че са само три, а не са за целия състав на МС”, посочи депутатът от БСП Георги Свиленски.

„Ние сме принудени да се занимаваме с министерски оставки с единствената цел – запазване на властта”, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

От ГЕРБ реагираха остро на БСП и припомниха, че единственият оттеглил се от редиците на социалистите е този, който е наел скъп хотел за партийно мероприятие.

„Единственият човек, който е подал оставка в този мандат, е вашият служител, който наел спа хотел. Така че по-полека с оставките”, призова Тома Биков от ГЕРБ.

Лидерът на „Атака” и на парламентарната група на Патриотите Волен Сидеров посочи, че като „патил-препатил политик” има преки лични впечатления от улични сблъсъци бъдещия министър на вътрешните работи Младен Маринов.

„Мога да ви кажа, че той си вършеше добре работата. Така че го подкрепям и съм сигурен, че ще я върши и занапред както трябва – твърдо, без да отстъпва, заяви той. За другите двама министри също съм убеден, че ще работят както трябва”, коментира Сидеров.

Преди гласуването от предложените нови министри думата взе само Росен Желязков, който заяви, че поема ясен и категоричен ангажимент като част от състава на Министерския съвет да изпълнява всички задачи, цели и приоритети в управленската програма.

„Ангажиментът, който мога да поема, е да опитам всички скептични усещания за усвояването на ресурси и процедури да получат своите структурни и формални гаранции за законосъобразност и ефективност”, заяви Желязков. Това ще бъде тема, която ще обсъждам много тясно с парламента и парламентарните групи, увери той.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе