Започна Октоберфест

В Мюнхен започна 185-ото издание на прочутия бирен фестивал Октоберфест, предаде ДПА, цитиран от БТА.

По традиция началото на проявата стартира в 12 ч. местно време, когато кметът Дитер Райтер отвъртя кранчето на първото буре с бира. За целта той си помогна с дървено чукче.

YouTube

Фестът продължава до 7 октомври. Той протича при засилени мерки за сигурност. Нови заграждения, допълнителни видеокамери, повече полицаи с камери, прикрепени към тялото им – това са само част от мерките за сигурност. Около 600 полицаи се грижат за сигурността по време на феста, посетен миналата година от 6,2 милиона души.

Полицията за първи път ще изпита и така наречените „Супер разпознаващи агенти“. Това са полицаи, които се вглеждат внимателно в подозрителни лица и ги държат под око по време на фестивала. Тези агенти ще проверяват и кадрите от 47 камери.

На Октоберфест бирата се сервира в еднолитрови халби, като цената на една е 11,50 евро. Тази година на Октоберфеста има нови атракции като например Махалото на хаоса, която оставя у хората физическо усещане, подобно на усещането по време на полет в космоса, или атракция, наречена Хищник, при която посетителите се озовават с висящи с главата надолу.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе