Нова финансова криза ще свари Европа неподготвена

Изминалата седмица беше динамична за пазарите, още повече, че следващата седмица предстои и заседанието на Фед, на което ще стане ясно дали ще последва и четвърто лихвено повишение за годината в САЩ.

Това каза Николай Ваньов, финансов анализатор, в предаването “Клуб Investor” по Bloomberg TV.

YouTube

Ваньов посочи, че САЩ вече са подготвени за евентуална нова финансова криза и са предприели необходимите стъпки. Това обаче не важи за Европа, добави финансовият анализатор.

“Има устойчивост в икономическия растеж на Европа, но въпросът какво би се случило при следваща криза все пак се прокрадва. Европа тепърва излиза от програмата по вливане наликвидност, тепърва ще говори и ще повишава лихвените проценти. Вероятно е през следващата година да станем свидетели на лихвено повишение, но то няма да е значително”.

Гостът изрази мнение, че все пак в следващите две години не може да се очаква финансова криза.

Той определи пазарите като “пренаситени” и посочи, че волатилността остава голяма.

“Ръстовете, особено на капиталовите пазари, са нещо нормално, но волатилността е голяма. Монетарната политика е предпочитан инструмент за стимулиране на икономиката и все повече се чуват мненията за “икономика на стероиди”. Увеличението на лихвените проценти, съпроводено с края на количествените улеснения в Европа, със сигурност ще има известен възпиращ ефект за пазарите”.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе