В САЩ празнуват национален празник на дъвката

На днешния ден преди 170 години е създадена първата дъвка.

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбонот еластична материя, която не се яде и съдържа ароматни и вкусови добавки.

YouTube

Изобретението се смята за първата съвременна дъвка в света.

В САЩ празнуват национален празник на дъвката.

Къртис нарекъл продукта си Pure spruce gum, което може да се разбира малко двусмислено, защото думата spruce може да означава както „смърч“, така и „наперен“, „спретнат“.

През 1850 г. същият Джон Къртис започнал да продава парафинови дъвки, които бързо станали много популярни. Малко по-късно друг американец, зъболекарят Уилям Филип Симпъл от Охайо, патентовал дъвката в САЩ под името Improved chewing gum. Той явно е усещал, че това е продукт с голямо бъдеще в стоматологията, но истината се оказала много по-мащабна.

Голямата промяна или по-точно същинското раждане на новата индустрия станало през 1869 г., когато според различни източници бившият мексикански президент генерал Антонио Лопес де Санта Ана, след като бил изгонен от родината си, се установил да живее в Ню Йорк. Тук той пренесъл един тон суров латекс, добит от каучуково дърво (Hevea Brasiliensis). Това била отлична суровина за дъвка, която днес все още се използва, но трябвало някой да открие това нейно приложение и да го предложи на пазара. Генералът опитвал да убеди нюйоркския фотограф и изобретател Томас Адамс да купи гумата. Адамс след известни колебания приел, като възнамерявал да я използва за гумени изделия, но установил, че точно тази гума не се поддава на вулканизация. Докато изобретателят правел различни експерименти, мексиканецът с глупаво отегчен поглед го наблюдавал и от време на време дъвчел от суровината.

Тогава Адамс бил осенен от гениалната идея

Той приготвил част от естествения латекс в дози за дъвкане и ги предложил в една дрогерия за продажба. Година по-късно поръчките били толкова много, че Адамс, вече в амплоато си на изобретател, патентовал машина за производство на дъвки. Неговата първа дъвка била кръстена „Black Jack“.

През 1880 г. друг американец, Джон Колган, измислил начин вкусът на дъвките да стане по-траен и по-приятен. Той пръв започнал да ги подслажда.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе