Хакери върлуват във Facebook

Те искат пароли за различни платформи с цел кражба на данни.

Кражби във Facebook. Хиляди се оказаха измамени от подставени лица в социалните мрежи. Хакери пишат фалшиви съобщения от името на най-близките ни и искат пароли за различни платформи. Целта е кражба на лични данни, предава NOVA.

YouTube

“Здравей! Тук ли си? Трябва да пратя едни документи на майка ми, а моята поща блокира, мога ли да ползвам твоята за една минута“. Това фалшиво съобщение получават потребителите. Точно след минута цялата лична информация на Ива, която е една от потърпевшите, се оказва в ръцете на напълно непознати. Хакват профила й чрез мним разговор с най-добрата й приятелка.

А след това измамата се разраства лавинообразно.

 „За секунди всичките ми пощи бяха хакнати, включително и Facebook профилът ми. Видях, че е писано на още 150 човека, 70% от тях са се хванали”, разказа измамената Ива Иванова.

Целта на такива атаки обикновено е достъп до банкови сметки или платформи за онлайн разплащане. В последните месеци от ГДБОП отчитат ръст на атаките към частни профили. А експертите по кибер сигурност съветват да пазим профилите си, както пазим портфейла си.

“Често хората се замислят като излизат от вкъщи дали са си заключили вратата, дали са пуснали СОТ-а и т.н. , същото нещо важи и за онлайн профилите. Винаги трябва да се подхожда със съмнение към подобен тип искане за пароли, банкови сметки да искат от вас да цъкате на някакви линкове”, каза експертът по киберсигурност Борис Гончаров.

Експертите съветват още  да не задаваме лесни кодове за достъп. Често потребителите избират да се защитят с думите: “Password” и “Parola”. И още достъпът до различните платформи не трябва да е с един и същи тайни думи.

Профилът ни във Facebook можем да защитим, като добавим мобилен телефон за проверка, списък с доверени приятели и периодично променяме паролата си.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе