Магнезият участва в 600 реакции на тялото ни

Магнезият е един от най-важните минерали в човешкото тяло. Той участва в извършването на над 600 реакции, протичащи в нашия организъм, като неговата основна функция е да се грижи за благосъстоянието на нервната и мускулната ни система.

В следващите редове ще ви запознаем с 5 ползи от този минерал и защо той е толкова важен за нас.

YouTube

1. Магнезият е важен за здравината на костите Макар повечето хора да смятат, че здравите кости се дължат само на приноса на витамин D и калций, магнезият играе също толкова важна роля. Той спомага за усвояването на калция от организма, затова е важно да поддържаме баланс 2:1, на калций и магнезий, в организма.

Магнезият повишава още подвижността на ставите и намалява възпалението, което може да доведе до скованост и крампи.

2. Магнезият помага за поддържане на нормални нива на кръвната захар Ако сте застрашени от появата на диабет или вече го имате, тази полза от магнезия, може би ще бъде най-важна за вас.

Няколко научни изследвания доказват, че високите нива на магнезия в организма намаляват риска от диабет и регулират нивата на кръвна захар при диабетиците. Cмятa ce, чe oĸoлo 48% oт хората, страдащи от диабет, имaт ниcĸи нивa нa мaгнeзий в ĸpъвтa. Toвa мoжe дa намали cпocoбнocттa нa инcyлинa дa пoддъpжa в норма нивaтa нa ĸpъвнaтa зaxap.

3. Магнезият помага за предотвратяване на мигрената Научни изследвания доказват, че страдащите от хронична мигрена имат ниски нива на магнезий, а редовният му прием може да намали симптомите на мигрена и да облекчи главоболието. А дали ще увеличите приема на магнезий чрез хранителни добавки или повишена консумация на храни, богати на този минерал, е изцяло ваше решение.

4. Магнезият подобрява паметта Както вече споменахме, магнезият е много важен за нервната ни система. Именно той помага на тялото ни да регулира невротрансмитерите, които изпращат съобщения до нашите мускули и органи. Някои проучвания показват, че редовният прием на магнезий подобрява паметта и помага при т.нар. „бели петна“, които се появяват често с напредването на възрастта.

5. Магнезият помага при борбата с депресията Магнезият е важен за мозъчната функция и настроението, а ниските нива са свързани с повишен риск от депресия. Някои експерти смятат, че именно ниското съдържание на магнезий в съвременната храна може да е причината за драстично увеличилите се случаи на депресия и психични заболявания. Научен експеримент, проведен с доброволци над 65 години, показва, че приемът на 450 mg магнезий подобрява настроението също толкова ефективно, колкото и антидепресантите. Препоръчителната дневна доза магнезий е 400-420 mg за мъжете и 300-320mg за жените. Него може да си набавите чрез хранителни добавки или чрез храната.Ето и няколко храни с високо съдържание на магнезий: · Сурови ядки (бадеми, тиквени семки, орехи и кашу);· Риба (скумрия, риба тон и сьомга);· Бобови растения (зелен фасул, грах, черен боб и нахут);· Авокадо;· Черен шоколад (70-85% какао).

Източник: Az-jenata.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе