По-дълги срокове за ремонтите на пътищата

Удължават се гаранционните срокове при строителството на пътища.

Това съобщи новият министър на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, предаде БНТ. Приоритет на правителството за 2019 г. ще е АМ „Хемус“ и новите 140 км., които предстои да бъдат изградени. Преди зимата ще бъде ремонтиран проблемният участък между Чирпан и Стара Загора по автомагистрала „Тракия“ , каза председателят на пътната агенция инж. Светослав Глосов по време на осмия дискусионен строителен форум.

YouTube

40 км. е проблемният участък по автомагистрала „Тракия“. Той е пуснат в експлоатация през 2007 година. Дълбоките коловози, образувани от ТИР-овете, правят движението там трудно и бавно и опасно. Заради това в началото на седмицата в тази част на магистралата беше въведено и ограничение на скоростта до 90 км/ч. То важи от км. 168 до км. 208.

инж. Светослав Глосов, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“: Да, не е добре! Това, което ще направим до зимния сезон е да извършим някои локални ремонти, така че зимата магистралата да няма по-тежки проблеми от това, което има в момента, и да може да се екплоатира, а през следващия строителен сезон да започнем сериозен ремонт.
За дългоочакваното разширение на Околовръстното шосе от „Младост“ до АМ „Тракия“ все още няма избран изпълнител. Стойността на проекта е около 120 млн. лева.

инж. Светослав Глосов, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“: На етап оценка на оферта сме, надявам се до края на годината да има избран строител и да са приключили процедурите по евентуални жалби.
Приоритет през следващата година ще е качеството на строителството, затова от регионалното министерство предлагат гаранционните срокове на пътищата да бъдат удължени с 2 -3 години.

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството: Ще стартират проекти за над 3 млрд. лева, във ВиК сектора също ще има около милиард.
Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) даде „зелена светлина“ на проекти за близо 3 млрд. лв.

Пускането на цялата магистрала „Хемус“ до Варна се очаква през 2024 година.

Ремонт на пътя от Ботевград до Мездра трябва да започне догодина.Това е най-тежкото трасе от целия път Ботевград – Видин. Строителят на този обект ще бъде избран до две седмици.

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството: Имаше обжалване на процедурата и предстои пускане отново на процедура за проектиране и изпълнение.
Със сигурност в последните няколко дни наблюдаваме засилване на трафика, затова очакваме и днес на места да се образуват тапи.

През 2019 г. в София предстои основен ремонт на трамвайното трасе по бул. „Цар Борис Трети“. В началото на ноември тръгва трамваят по улица „Граф Игнатиев“, но ремонтът ще продължи.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Този обект е много труден, там се редят павенце по павенце, гранитни павета, съчетания , красота и се изпълняват трудно. И затова искам да изпълнят в срок пускането на трамвая, за да може да се отпуши движението.

Санкцията за лошо качество на ремонта на „Граф Игнатиев“ е 1 млн. лв. За да се справят с некачественото строителство, от Общината изискват от фирмите и гаранционен депозит, половината се връща при предаване на обекта, а останалата част – чак след изтичането на гаранционния срок.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе