Скоро започва продажбата на първата летяща кола

Компанията Terrafugia, която принадлежи на шведския производител на автомобили Volvo, съвсем скоро ще започва продажбите на първия в света летящ автомобил.

Колата се нарича Transition и може да лети 640 километра с един резервоар, като максималната ѝ скорост във въздуха е 320 км/ч, информира Dir.bg.

YouTube

Продажбите на летящия автомобил започват от началото на октомври, но все още не е ясно колко ще струва той, предава китайската агенция Синхуа.

Всъщност летящата кола е направена именно по китайска инициатива, защото собствениците на Volvo са китайците от Geely.

Terrafugia Transition се задвижва от хибридна система, съчетаваща електромотор с бензинов двигател, цялата конструкция е много лека, а колата тежи по-малко от 600 кг.

Крилата на автомобила се разпъват и сгъват, като той отговаря на всички законови норми и може да се движи, както на пътя, така и във въздуха. Като предпазно средство е монтирана и парашутна система.

Уловката е, че за управлението на Terrafugia Transition се изисква не само шофьорска книжка, но и пилотски лиценз. Въпреки това излитането и кацането може да става навсякъде.

Според китайците обаче последното не е чак такъв проблем – повечето страни по света са наситени с малки селски летища, които са идеални за непретенциозното кацане и излитане на колата.

От Terrafugia разкриват, че вече работят и по нов проект за летящ автомобил, който няма да изисква летище за кацане и излитане, като освен това ще е с 4 врати и повече място в салона. Тази летяща кола дори си има име – TF-X.

„На прага сме на преломен момент, в който ще можем да предложим най-добрият дизайн, без това да пречи на способностите на летящата кола. Опитът ни идва от години прекарани в тестване на пътя и във въздуха“, споделя главният изпълнителен директор на Terrafugia, Крис Яран.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе