Триногите „заработват“ най-вече през нощта

Горещата тема за камерите триноги, с които МВР лови нарушителите на пътя, продължава да е централна в общественото пространство.

Потърсихме мнението на комисар Росен Рапчев, началник на „Пътна полиция„, за да разберем от първо лице отговорите на най-актуалните въпроси.

YouTube

Ето как комисар Рапчев отговори на въпросите на управителя на БЛИЦ Ивайло Крачунов.

– Комисар Рапчев, от 1 март новите 28 камери тип триноги са заснели над 100 хиляди нарушения. Как си обяснявате огромното увеличение на шофьорите, които газят закона?

– Във връзка с установените нарушения тенденцията в България е да не спазват ограниченията на пътя. С „Пътна полиция“ и МВР имаме намерение да закупим по-голям брой технически средства, поради факта, че камерите, купени през март, са заснели над 130 нарушители повече в сравнение със същия брой нарушители от миналата година.

Автоматизираният контрол е приоритет за нас, защото не е необходимо да се губи време за спиране на нарушителите на място и да им се изготвят документи за установените нарушения.

Целта е всеки един нарушител да получи електронен фиш или акт за установяване на административно нарушение, ако е превишил скоростта с над 50 км в населено място.

– Къде камерите на КАТ са най-ефективни?

– През последната седмица най-много нарушения се установяват на територията на Велико Търново, Пловдив, Враца и София. Камерите установяват нарушение на скоростта до минимум 250 км/ч.

– Кой нарушител държи рекорд за най-висока скорост над разрешената?

– Не се води такава статистика по отношение на максималната скорост.

Камерите на триноги работят ефективно на автомагистралите, както и на всички пътища, отворени за обществено ползване. На автомагистрала „Тракия“ в района на Пазарджик само за месец септември т.г. са установени 843 нарушения на скоростта.

Камерите тип триноги установяват много голям брой нарушения на скоростта през нощта.

– Как си обяснявате спекулациите на определени обществени организации, че електронните фишове от новите камери лесно ще бъдат съборени в съда?

– Не смятам, че това е факт, защото в момента всички обжалвания срещу електронните фишове, заснети с камери триноги, не се потвърждават от съда. Това е достатъчно доказателство за точно установения нарушител, когато на снимката има повече от един автомобил.

В тази връзка категорично мога да кажа, че шофьорите не са ощетени по никакъв начин от показанията на нашите технически средства, които са напълно изрядни.

На този етап има 23 стационарни камери, една система за средна скорост на АМ „Люлин“ и още една, която сега се изгражда на територията на област Пловдив, 148 мобилни и 28 преносими камери на триноги.

Изгражда се единна система за средна скорост на пътя Пловдив – Карлово.

– През тази година, в сравнение с миналата, има над 135 000 нарушения на скоростта повече. През 2017 година са установени 282 000 нарушения на скоростта, а тази година досега има над 417 000 нарушения. Има ли вероятност до края на годината нарушителите да станат 1 милион?

– Не, тъй като до края на годината остават малко повече от 3 месеца. Но тенденциите, които наблюдаваме, са, че нарушенията са над 20% повече от 2017 година.

– Глобите превъзпитават ли шофьорите?
– Санкциите са превантивна мярка, която се надяваме да въздейства на поведението на водачите и те да спазват ограниченията на скоростта. По тази причина смятаме, че нарушенията ще започнат да намаляват.

– Прави ми силно впечатление, че в София има много кръстовища, които не са регулирани правилно от светофарите, което предизвиква задръствания. Два от примерите са кръстовищата на бул. „Васил Левски“ и ул. „Оборище“, както и това на бул.“Ситняково“ и ул. „Черковна“, а има и още много. По-какъв начин може да въздействате на Столична община, за да се реши този проблем?

– Това е от компетенцията на Столична община, която е стопанин на пътищата в София. Ние можем единствено да подаваме сигнали.

– Има ли как пътните полицаи да глобяват стотиците шофьори, които изхвърлят фасовете си директно на уличното платно?

– Това е много трудно, тъй като полицейският служител трябва да е видял този вид нарушител в момента на нарушението, за да го санкционира.

– Колко нови камери предвижда да закупи МВР?

– На финален етап е обществена поръчка за закупуване на 56 преносими камери за контрол на скоростта тип триноги. Надяваме се с новите технически средства контролът да се затегне и това да доведе до намаляване на тежките ПТП-та, причинени от несъобразена скорост.

– Ще разположите ли нови камери в София, освен на познатите вече на бул. „Цариградско шосе“, алея „Яворов“ и Околовръстното шосе?

– Техническите средства за контрол на скоростта се поставят въз основа на предварително изготвен анализ за установени ПТП, причинени от несъобразена скорост и на места, на които се забелязва тенденциозно нарушение на скоростните режими.

Точките на контрол са динамични и се променят постоянно. Не е задължително да поставяме предупредителни знаци или да подаваме информация къде ще бъдат поставени тези технически средства. 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе