Вижте кой трябва да почерпи днес

Днес почитаме светец, който е прекарал 14 години в яма. Св. Григорий изтърпява нечовешки мъки, но не се отказа от вярата си в Христа.

Великият просветител на Армения св. Григорий живял в третия и първата четвърт на четвъртия век. Той произхождал от знатни и благородни родители езичници, сродници с царския дом на персийския владетел Артабан и на брат му арменския цар Курсар.

YouTube

Започнала война между арменци и перси. Григорий, тогава още дете, избягал с родителите си от Армения в Кесария Кападокийска. Там се запознал с християнската вяра. Приел свето Кръщение.

Като възмъжал, встъпил в брак. Имал двама синове, Ортан и Аростан. Посветил ги в служба на Църквата.

Подир смъртта на жена си Григорий се върнал в Армения и постъпил на служба при цар Тиридат. Заради вярната му служба царят го обичал много, но като узнал, че Григорий е християнин, Тиридат люто се разгневил. Започнал да го принуждава да се отрече от християнството и да се поклони на идолите. Григорийне отстъпил от вярата си. Затова бил подложен на тежки мъчения. След това го хвърлили в дълбока яма, за да го уморят. Но всемогъщият Бог го запазил невредим в тази яма.Той внушил на една благочестива вдовица да спуска всеки ден храна на мъченика. Така Григорий прекарал в тая яма 14 години.

Имен ден празнуват: Григорий, Григор, Гришо, Гриша, Григория, Григорина, Григорена.

Какво значи името Григорий?

1. Григорий е старогръцко име, което означава буден.

2. Мъжете с това име празнуват имен ден и на 25 януари.

3. Още от дете Григорий е жизнено дете, което лесно се забърква в беди.

4. Притежателите на името са изключително суетни хора, които отделят много времена външния си вид.

5. Често Грирорий е начетен и интелигентен човек, но не се стреми към големи професионално успехи.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе