Да се върнат ли ученическите лагери за децата?

Две парламентарни комисии – по образование и за взаимодействието с неправителствените организации разгледаха днес петицията внесена от Национална гражданска инициатива „Да върнем ученическите лагери на децата“.

В документа се изисква възстановяване на почивните бази на „Ученически отдих и спорт“ ЕАД , изработване на стратегия за развитието им през следващите 10 години, да се публикуван годишен отчет и т.н.

YouTube

Сред исканията им още са да се назначат педагози в детските бази и да се разработят програми за обучение, които да включват уроци по родолюбие и физическа активност, хайдушки игри, физически натоварвания и движения в природна среда и други.

Сред целите на инициативата са посещение на лагерите минимум два пъти годишно, както и да се въведе задължителен ритуал по строяване за химна на България и издигане на българското знаме в началото на деня.

Анастас Величков от гражданската иницитива каза пред депутатите, че в лагерите децата плащат 16 лв на ден, а в хотелите, които се използват за „зелени“ и „бели“ лагери цената е много по-висока всъщност се използвали за да почиват ръководителите без да има занимания. За това трябвало да бъде популяризирана възможността за използването на тези лагери тъй като хората не били чували за тях. Средствата не е нужно да идват от държавата, а да идват от отдиха, смята Величков.

Заместник-министърът на образованието Деница Сачева отговори, че когато е създадено дружеството през 2005 г. в него е имало 165 бази. 115 не са били в състояние да извършват отдих на деца. В момента работят 30 бази и през тях за година са минали над 29 000 деца. Патриотичното възпитание се осъществява в училище, каза още Сачева. Тя добави, че част от предложенията заслужават внимание. За друго от исканията – да се отмени наредбата за училищните екскурзии, Сачева каза, че е отменена от години.

Според Милен Михов от „Обединени патриоти“ (ВМРО) идеята заслужава внимание тъй като така може да се осигури достъпност до голям кръг деца. Одобри и предложението да се изучават народни танци и другите занимания, които биха осигурили „почивка наситена с преживявания“.

Ивайло Шопски, който се представи, като секретар на инициативния комитет сравни гледането на децата в лагерите с гледането на кокошки от баба му – „затваряше ги вечер и сутрин ги пускаше из двора“. Той даде пример с база „Шумнатица“, която стопанисвал. Там всички деца започвали деня строени пред пилона със знамето и химна, след физкултура закусвали, имали физически упражнения, а деня завършвал около лагерния огън, където възрастни облечени в хайдушки дрехи разказвали за исторически събития. Според него субсидията от МОН за дружеството, която е около 1 млн. лв. годишно се харчи нецелево, броя на нощувките се завишава, а фирмите, които изхранват децата са свързани с лица от управлението на държавното дружество.

Представител на ученическите съвети изнесе различни данни пред комисиите, че според анкетно проучване 89% от децата били запознати с възможността да почиват в държавните лагери, а 46% били почивали.

„Не мога да си представя, че МОН няма механизми за контрол. Хората са дошли при нас защото са притеснени, нещата не вървят добре. След като от 50 бази стават 30, догодина ще са 20 или 10. Не искам да обяснявам, как във всички ниши се настаняват туроператори“, каза депутатът от БСП Ирена Анастасова, която е преподавател по професия.

В крайна сметка бе решено да се създаде работна група с участието на участници в инициативата, която след месец да изнесе доклад пред депутатите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе