Заместник областният управител бе гост на Панаира на царевицата в Исперих

Заместник областният управител на област Разград Евгени Драганов бе гост на две събития от Десетия Панаир на царевицата в Исперих. Г-н Драганов аплодира малките участници в конкурса за карнавален костюм, включи се в журито на конкурса за домашно приготвено царевично ястие.

YouTube

22 момичета и момчета от детските градини и началния курс от училищата в община Исперих участваха в конкурса за карнавални костюми с оригинални дрехи и аксесоари от царевични продукти. Павлина Иванова от СГ”Първи юни”-Исперих получи грамота за артистичност, Йоан Николов от ДГ”Мечо Пух”– за оригиналност, Ана-Мария Ангелова – за изработка, а четиригодишните Дуйгу Сюлябит и Бурак Нихат – за най-малки участници. За всички деца, включили се в надпреварата, имаше сладки награди – шоколади.

13 ястия представиха исперихчани в другия конкурс – за най-вкусно домашно приготвено царевично ястие. Заместник областният управител Евгени Драганов журира заедно със заместник-кмета на община Исперих Айджан Бейтула и представител на Историческия музей. Призове имаше за всички участници, като класиране бе извършено в категориите: най-атрактивно ястие, най-вкусно ястие, най-автентично ястие и най-млад кулинар. След обявяване на класирането вкусните ястия бяха консумирани от публиката. За всички имаше и по порция качамак, приготвен от музейни работници в две големи тенджери.

Заместник областният управител Евгени Драганов поздрави участниците в конкурса за това, че са представили великолепието на исперихската кухня. Той приветства усилията на организаторите – Исторически музей с подкрепата на община Исперих – да организират интересни събития за жителите на общината, както и да напълнят залите на музея с деца, пожела им догодина да има повече участници, които да претворят своите творчески идеи.

Панаирът на царевицата в Исперих е част от Дните на културно-историческото наследство в Исперих. Част от тях бе и научната конференция „От находката до витрината”, която се проведе миналата седмица в Историческия музей, както и насроченият за утре концерт „Надиграване” с участието на любителски танцови състави от градове с имена на ханове.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе