Германци отварят автомобилен завод край Ловеч

Германска компания от автомобилната промишленост ще инвестира 15 млн. евро и ще разкрие 1000 нови работни места край Ловеч.

Очаква се производството да стартира до половин година.

Това е станало известно по време на официалното представяне на компанията в България, на което е присъствал министърът на икономиката Емил Караниколов, съобщиха от министерството.

По време на събитието министър Караниколов е връчил на ръководството на компанията Удостоверение за предварителна административна помощ, с което на инвеститора ще бъде оказано пълно съдействие за получаване на необходимите документи за сертифициране на инвестицията и получаване на административна подкрепа.

Икономическият министър е изтъкнал, че над 170 фирми оперират в страната, произвеждайки компоненти и системи за водещите международни автомобилни марки. Броят на заетите в сектора продължава да нараства, като надхвърля 40 хиляди, това са хора, които работят не само в този сектор, но и в свързаните към него, е допълнил той.

За периода 2005 – юли 2018 г. само по Закона за насърчаване на инвестициите са издадени 21 сертификата в автомобилната промишленост, а общият размер на инвестициите по проектите надхвърля 1 милиард лева, е посочил Караниколов. По думите му автомобилното производство е един от приоритетните високотехнологични сектори за привличане на чуждестранни инвестиции в страната, с голям потенциал за развитие на експорта, заетостта и регионалната икономическа активност. Индустрията е стратегическа за икономиката на България с дългосрочна перспектива.

Заводът на „VOSS Automotive“ в с. Баховица, община Ловеч, ще бъде разположен на около 15 000 кв. м. Компанията ще произвежда компоненти за автомобилната индустрия в бившия завод на „Литекс моторс“. Производството ще бъде фокусирано изключително върху компоненти за леки автомобили. Сред основните клиенти на концерна са Volkswagen и дъщерните му MAN и Audi, както и GM, Chrysler, Navistar и др.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе