Забраняват пластмасовите торбички!

Снимка: pixabay.com

Комисията по околната среда на Европейския парламент гласува „за” забраната на употребата на пластмасови изделия за еднократна употреба в Европейския съюз от 2021 г., става ясно от съобщение на Европейския парламент.

Евродепутатите приеха доклада с голямо мнозинство и добавиха към този списък много леки пластмасови торбички и продукти от оксоразграждащи се пластмаси. Забраната ще засегне продукти, „които представляват повече от 70% от морските отпадъци, ще бъдат забранени в плановете, подкрепени от комисията по околна среда“, се казва в съобщение, което също спомена пластмасови чинии и прибори за хранене, които предлагат забрана от 2021 г.

YouTube

Използването на продукти, за които няма алтернативи, се предлага да бъде намалено в ЕС до 2025 г. Такива елементи включват например кутии за еднократна употреба за хамбургери и контейнери за храна, десерти и сладолед. Докладът ще бъде подложен на общо гласуване от Парламента на 22-25 октомври в Страсбург.

Междувременно ЕК представи вчера предложение за развитие на устойчива и кръгова биоикономика.

Тя може да превърне водораслите в гориво, да преработва пластмаси, да произведе мебели или дрехи от отпадъци, както и да създаде биологични торове от отпадъци от промишленото производство. Тя има възможност да създаде един милион нови „зелени“ работни места до 2030 г., смята Еврокомисията. За целта ще въведе 14 конкретни мерки. Една от тях е платформа за кръговата биоикономика с бюджет от 100 млн. евро. Комисията ще подкрепя изграждането на нови биорафинерии в Европа.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе