Сгрешена запетайка вдигна цената на тока 6 пъти

За пиковите часове на 11 октомври еленергията стигна цена между 2000 и 5000 лева за мегаватчас.

До късно вечерта в сряда централите в България не знаеха колко ток трябва да произведат в четвъртък.

Една сгрешена запетайка блокира Българската независима енергийна борса (БНЕБ) на 10 октомври. Стигна се до временното затваряне на сегмента за търговия “ден напред” и до напрежение в Електроенергийния системен оператор (ЕСО), който управлява системата и до късно не беше в състояние да подаде графици за работата на централите за следващия ден, пише 24 часа.

Паниката бе причинена от грешка на търговеца на ток “Ген-и”. Това е словенска фирма, която работи в 18 страни, като 50% от собствеността ѝ е държавна. В офертата, която е подала към борсата, е объркана десетична запетая и това прави заявката 1000 мегавата ток за денонощие – колкото е един блок в АЕЦ “Козлодуй”, вместо желаните от фирмата 10 мегавата.

Такава оферта обаче автоматично вдигна базовата цена на тока докосмическите 595,98 лв. за мегаватчас, при положение че средната за 10 октомври е била 94,99 лв.

Стигна се дори до куриозни ситуации – в 19 часа цената беше 2310,09 лв. за 1 мвтч, а в 22 часа – 5034 лв. на мегаватчас при заявени 1060,7 мегаватчаса.

Ето хрониката на събитията:

В 15,11 ч борсата обяви, че предприема мерки за изясняване на цените и количествата, а ЕСО удължава срока за регистриране на графиците за търговията с ток за следващия ден до 16,30 ч, вместо в обичайния час – 16 ч.

В 16,10 ч борсата официално съобщава за техническата грешка в офертата на борсов участник и че заради нея са постигнати нереалистични резултати. Това създава извънреден риск, възпрепятства успешното протичане на процеса по изчисляване на клиринговата цена и причинява невъзможност за разпределение на търгуваните обеми в България. Затова се стартира повторно изчисляване на резултатите от тръжната сесия. В случай че преизчисляването бъде неуспешно, борсовата сесия ще бъде анулирана.

В 19,30 ч шефът на Централното диспечерско управление Пламен Герджиков съобщи, че са в очакване на графиците за четвъртък, но ги няма.

В 19,51 ч шефът на борсата Константин Константинов съобщава, че преизчислението на цените за 11 октомври е завършило успешно, а графиците са готови. Малко по-късно те бяха публикувани на сайта на борсата. От тях се вижда, че базовата цена вече е 101,36, а не 595,98 лв.

Преизчисленията са направени със съдействието на партньорите от Nord Pool AS в Норвегия, тъй като сървърите на нашата енергийна борса са там. Шефът на борсата призовава за внимание при съставане на офертите.

А в ЕСО до 22 часа в сряда всички хора, които работят по търговията с ток, обработваха графиците. Така приключи този инфарктен за търговията с ток ден.

Какво се случи в четвъртък, 11 октомври?

“Има скокове от по 200 мегавата в графиците”, каза шефът на Централното диспечерско управление Пламен Герджиков. Казано на по-разбираем език – налага се диспечерите да включват блокове, да намаляват и увеличават мощности в тецовете и вецовете. Четвъртък бе ден с повече регулиране, отколкото е нормално. “Никой клиент в България обаче не е останал без ток”, каза Герджиков.

Високопоставени източници в енергетиката споделиха, че ако тази сгрешена оферта не е засягала още 30-40 търговци, то е можело да се накара търговецът, който е сбъркал, да си плати цената. Такива призиви има и в специализираните групи във фейсбук. Там се задават въпроси и дали е имала тази фирма гаранции за това количество, други търговци коментират, че има. Някои реагират, че подобна грешка технически е невъзможна, но пък явно софтуерът не я е спрял.

От КЕВР, която от няколко месеца има право да разследва търговията на свободния пазар, заявиха, че в рамките на първото разследване по повод по-високите цени на тока ще включат и ситуацията от 10 октомври.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Присъедини се към нашите Facebook групи

Новини Разград
Новини Завет
Новини Исперих
Новини Кубрат
Новини Лозница
Новини Цар Калоян
Новини за Лудогорец
ЖК "Орел" - гр. Разград
кв. Бели лом - Разград
ЖК "Освобождение" - Разград
Новини - Североизточна България
Пътна обстановка и ПТП-та в област Разград
Върни се горе