Грипът идва през ноември

Грипът тази година ще е класически.

Това прогнозира държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред bTV. За пациента това значи класическата изявена картина с остро начало – силна отпадналост, подчертано главоболие, трудно повлияващата се температура. Става дума най-вече за щама „Мичиган“, обясни експертът.

По-скоро ме притеснява „Сингапур“, защото е най-новият и една година по-късно от него излезе само един от Б-щамовете и хората по-рядко имат изграден имунитет, обясни д-р Кунчев. Но направи уговорката, че още не може да се каже кой щам ще превалира, защото в Северното полукъбло грипът не е дошъл и се съди само по грипната активност в южната.

Първите щамове очаквам да започнем да изолираме още в края на този месец или началото на ноември, обяви докторът.

„Пукет“ пък е най-старият от всички, минал е два пъти през България и имунната ни система трябва да действа за разлика от възникналия през 2017 г. „Колорадо“. Ако той вземе предимство пред А-щамовете, може да се срещнем с по-висока заболяваемост. Но пък и ваксините именно заради това станаха 4-валентни, успокои Кунчев.

Не повече от 2-3% доскоро се имунизираха у нас, посочи той. Имаме уверения че от следващата година ваксината става безплатна за хората над 65 г. и именно тогава може да се постигнат 10-15% от първите години на кампанията.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе