Откриха културно-информационно събитие, посветено на 75-годишнината от спасяването на българските евреи от Холокоста

Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен откри първото културно-информационно събитие, посветено на 75-годишнината от спасяването на българските евреи от Холокоста. То бе организирано от НЧ“Съзнание 1891“-Исперих и Областна администрация-Разград със съдействието на средните училища в Исперих. Събитието се провежда в рамките на Работната програма за 2018 г. на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

Пред препълнената зала на киносалона на НЧ“Съзнание 1891“ инициативата представи директорът на ПГСС“Хан Аспарух“-Исперих Сали Назиф, а г-н Хюсмен призова младите хора от ПГСС“Хан Аспарух“ и ПГ“Васил Левски“-Исперих да помнят и да се гордеят с безпрецедентния исторически акт, осъществен от българското общество през 1943 година.

YouTube

На учениците от двете училища бе прожектиран филмът „Българска рапсодия“ с режисьор Иван Ничев. През 2014 г. копродукцията на България и Израел бе българското предложение за наградите „Оскар“ в раздел „Най-добър чуждестранен филм“.

Филмът ще бъде прожектиран безплатно в още четири населени места: на 16 октомври – в НЧ“Саморазвитие-1902“-Завет, на 18 октомври – в НЧ“Съзнай себе си-1895“-Цар Калоян, на 22 октомври – в НЧ“Св.св. Кирил и Методий-1891“-Кубрат, а на 23 октомври – в НЧ“Пробуда-1912“-Лозница.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе