Турската лира започна да поскъпва

Не е сигурно обаче докога ще продължи положителната за югоизточната ни съседка тенденция.

Турската лира и държавни ценни книжа поскъпнаха в понеделник, отразявайки надеждите на инвеститорите, че Анкара и Вашингтон ще се помирят след освобождаването на американския пастор Андрю Брънсън.Пасторът, който беше задържан от Турция преди повече от 2 години по подозрение в участие в неуспешния опит за преврат срещу президента Реджеп Ердоган и който стана причина за обтягане на отношенията със САЩ, беше освободен в петък. Към 13 ч. българско време поскъпването на турската валута спрямо американската е с 0.7%, а спрямо еврото – с 0.5%. Така един долар се обменя за 5.83 турски лири, а едно евро за 6.76 лири.

YouTube

Не е сигурно обаче колко дълго курсът на турската лира ще продължи възходящото си движение спрямо тези на долара и еврото.

Инфлацията в Турция расте огромни темпове – през август тя беше 17.9%, а през септември достигна 24.5% спрямо същия месец на 2017 г. Централната банка на Турция през септември повиши основните си лихвени проценти до най-високо им равнище от почти две десетилетия насам, но въпреки това цените на стоките в страната продължиха да нарастват с най-бързото темпо от юни 2003 г. насам.

Всичко това прави чуждестранните инвеститори предпазливи спрямо югоизточната ни съседка, което допълнително утежнява кризата там.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе