Представят мобилно приложение за незрящи хора

Днес ще бъде представено приложение за мобилен телефон, което може да помогне на незрящи хора. Приложението се нарича „Електронни очи“. Идеята идва от амбицията на млади хора със зрителни увреждания да бъдат независими и активни, да учат, да работят и да живеят заедно с всички, въпреки средата.

Пред БНР Мария Чернева – един от инициаторите за „отваряне на очите“ на обществото към проблема на незрящите, разказа: „Това говорещо мобилно приложение за смартфони може да ориентира незрящия за заобикалящите го улици, сгради, да го упъти до най-близката спирка на транспорта, да го информира за номера на пристигащия автобус, да предложи най-добрия маршрут. Това е едно техническо приспособление, което би могло да даде изключително голяма свобода и независимост на незрящ човек и да замести нуждата от личен асистент. „Електронни очи“ доказва нещо много важно – че почти няма увреждане, което да не може да се компенсира с някакво техническо средство, приспособление. Технологиите все повече успяват да заличат увреждането“.

YouTube

Средата в София е доста враждебно място за незрящи, смята Чернева. По думите ѝ, новото приложение е безплатно. За момента то е само за столицата, добави тя.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе