Камарата на строителите: Строителите на България не са престъпници!

Строителите на България не са престъпници! Ние сме 250 хиляди души, които искат да работят и да живеят в България.

Искаме да отглеждаме децата си тук! Искаме да изграждаме, не да рушим. Ние не желаем да бъдем използвани за политически цели и за предизборна агитация! Затова казваме СТИГА!.

YouTube

Това се посочва в декларация на Камарата на строителите в България, изпратена до медиите. В нея представителите на строителния бранш у нас изразяват своето безпокойство и категорично неприемане на случващото се в последните месеци, в които според тях браншът е подложен на безпрецедентни и злостни атаки, зад които прозират политически интереси.

От Камарата отбелязват, че обвиненията срещу строителните фирми за некачествено изпълнение и непрозрачност на обществени поръчки са прераснали в обвинения за злоупотреби с евросредства, и са достигнали до зловеща манипулация за връзка с убийство на млада жена, водеща на тв предаване.

„Продължават и несправедливите обвинения, че българските фирми строят на „високи цени, а качеството е безобразно“.

Тези атаки се отразяват тежко на авторитета и на работата на строителния бранш, върху който заради недоказани твърдения, хвърлени в публичното пространство, се слагат обидни етикети. Българските строители са наричани „олигарси, крадци, лъжци и убийци“, коментират от Камарата на строителите. От там посочват, че от създаването си досега Камарата и фирмите, нейни членове, винаги са работили, спазвайки стриктно законите, като усилията им са били насочени към създаване на честна и прозрачна конкурентна среда и ясни правила в бранша.

„Конкурсите и обществените поръчки се провеждат съгласно законодателството и вярваме, че в нашата страна съществуват достатъчно институции, които да гарантират тяхната законност и прозрачност. Намираме за неприемливо заради публикации без доказателства, без произнасяне на съответните органи, да се заклеймяват публично водещи строителни компании, изградили едни от най-мащабните инфраструктурни проекти, големи работодатели и данъкоплатци, и те да бъдат отстранявани от участие в обществени поръчки. Освен че създава напрежение в бранша, това е изключително лош знак към всички потенциални чужди инвеститори, които биха искали да правят бизнес у нас“, отбелязват от строителния бранш.

Камарата на строителите в България ще поиска спешни срещи с президента Румен Радев, с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, с премиера Бойко Борисов, с лидерите на парламентарно представените политически сили. Желанието им е на тези срещи, очи в очи с българската държава и общественост, да опровергаят всички внушения и недоказани твърдения, отправяни досега в изявления и изказвания на институции.

„Ще изразим категоричното си несъгласие с такава пропаганда и използването на съдбата на над 250 хиляди строители и техните семейства за трупане на политически дивиденти. Ние сме убедени, че честен политически дивидент може да бъде изваден само ако държавата седне открито с нас, чуе и разбере нашите проблеми и заедно изградим политиките за решаването им, така както го правехме досега.

Както ние носим отговорност пред обществото, контролните и правораздаващите органи, така трябва да се търси отговорност от субектите, които създават и разпространяват лъжлива и невярна информация. Това трябва да бъде постигнато чрез промени в законодателството и ефективното и бързо съдебно производство. Увреждането на търговския престиж и доброто име на компании, стожери на българската икономика, към момента не е наказуемо по никакъв начин. Това отваря широко поле за манипулации, което не е в интерес на заетите в сектора, техните семейства, както и на техните работодатели“, посочват от Камарата на строителите.

От декларацията става ясно, че ако посланията на строителния бранш не бъдат чути, фирмите ще защитят правата си по всички законови начини, включително и с национални протестни действия.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе