Карталов: Фалшива новина ме накара да уволня двама служители, не е драскано по мемориала на Хирошима

Фалшива новина ме накара да уволня двама служители, каза директорът на Софийската опера и балет, Пламен Карталов, относно информацията, че двама сценични работници от операта са надраскали със спрей мемориала на жертвите на атомната бомба в Хирошима.

Не мемориалът, а стената на един строеж е била надраскана.

YouTube

„Едно самопроизвеждане на фалшива новина, която се възпроизвежда като инфекция. От сайтове и медии до България стига новина, която няма нищо общо с новините по японска телевизия. Това не е мемориал, това е една стена, ограда пред строеж. Тя е много далеч от мемориала, нашите колеги си позволяват да правят тези надписи, но това не е оскверняване”, каза Акад. Карталов.

Академик Карталов е категоричен, че няма да промени решнието си да се раздели с двамата служители, които са драскали по стената след употреба на алкохол, но подчерта, че случаят излишно се е раздухал от българските медии.

„Уволних ги, защото и до мен дойдоха такива хибридни новини, че нашите хора са поругали паметник, а паметникът е една стена. Няма да се откажем от нашето решение. Те са извадени от гастрола, освободени са от Софийската опера, но това излишно раздухване идва от нашата татковина”, посочи директорът на операта.

„Не ги оправдавам и няма да простя, защото те зашлевиха шамар на целия ни труд, на целия ни театър. Но трябва да правим разлика между вандализъм и поругаване. Полицията в Япония казаха, че за първи път им се случва чужденец да си признае и да се извини. Тяхната мярка е „леко хулиганство”, каза и художественият ръководител на балета Сара-Нора Кръстева.

Служителите ни не са били задържани в полицията, а само разпитани. Признали са си, ще бъдат глобени по 1000 долара на човек.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе