Наистина ли дизеловите автомобили замърсяват повече от електромобилите?

Производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене, работещи на дизел, е по-екологично от това на електрически модели.

Това сочи ново проучване на Berylls Strategy Advisors, съобщи economy.bg.

YouTube

Според доклада до 2021г. ще бъдат произведени близо 10 млн. батерии с капацитет 60 киловатчаса. Те ще се правят в Китай, Тайланд или Германия, които разчитат на въглища, за да генерират енергията, нужна за производството. Само в Германия ще бъде отчетен ръст в отделените емисии на въглерод със 74% в сравнение с тези, отделени за направата на един автомобил с дизелов двигател.

Докладът разглежда и други фактори като това колко дълго трябва да работи един автомобил с двигател с вътрешно горене, за да отдели същото количество емисии като тези изпуснати при направата на един електромобил – близо 3 години или 50 хил. километра.

Консумацията на енергия се е повишила не само поради производството на новите електрически модели, но и нуждата за зареждането им, пише още в доклада. Според Berylls тази тенденция ще се промени, щом започне по-усиленото използване на възобновяеми източници за генерирането на нужната електроенергия.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе