Трябва ли да отпадне натрупаният отпуск от майчинството?

Работодателски организации предлагат да отпадне възможността жените, връщащи се на работа след полагащия им се 2-годишен отпуск по майчинство, да могат да получават и 40-те дни платен отпуск, които са се натрупали за този период.

Позицията на работодателите е провокирана от решение на Съда на ЕС, съгласно което периодът на родителски отпуск не може да се приравни на период на действително полагане на труд.

YouTube

„Много е важно това решение на съда на ЕС. Говори се за родителски отпуск, който може да бъде планиран. Отпускът за изглеждане на дете до 8-годишна възраст може да се приеме напълно за родителски отпуск. Трябва да се подебатира малко повече сред експертите“, обясни бившият социален министър Христина Христова.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев отбеляза, че дават възможност на управляващите да коригират грешка, за която от АИКБ са алармирали преди 10 години.

„Не може да се брои за отработени две години двете години отпуск по майчинство. Това е несправедливо спрямо останалите работещи в това предприятие. Става дума за поправяне на една несправедливост. Имаме най-дългото майчинство в целия Европейски съюз – 54 седмици. В същото време имаме най-ниската раждаемост“, коментира Велев.

Христова се съгласи, че заявеното от работодателите е коректно, тъй като според нея те не коментират правото майчинството да се зачита за осигурителен стаж, а претендират върху размера на отпуск по майчинство да се изчислява платеният годишен отпуск и да се изчислява обезщетение, когато работникът напуска.

По думите на Велев са малко хората, които вникват в проблема и го разбират. А исканията на майките той определи така: Дайте, искаме още, но няма да работим.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе