Започва проект за пестене на енергия в училищата

Започва изпълнението на нов образователен проект за пестене на енергия в училищата, който се изпълнява в България от Националния доверителен екофонд (НДЕФ). Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Проектът „Мост между действията за климата на европейско и на местно ниво (Bridging European and Local Climate Action (BEACON = ФАР) е част от широка европейска инициатива, подкрепена от Федералното министерство на околната среда на Република Германия.

В него участват образователни институции от Чехия, Румъния, България и Германия, а в други дейности за обмяна на опит между общини се включват също Гърция, Полша и Португалия. Директният партньор на НДЕФ за дейностите в България е берлинският Независим институт по околна среда (UfU), с който в предходните две години беше изпълнена пилотната фаза на инициативата.

Проектът ще обхване три учебни години, като на този етап в него участват 15 общински училища от общините Велико Търново, Район Люлин в София, Павел баня и Самоков, в които НДЕФ финансира мерки за подобряване на енергийната ефективност на сградите.

Първото събитие по проекта – обучение за учители, ще се състои на 23 октомври 2018 г. от 10.30 ч. и на 24 октомври 2018 г. 10.30 ч. в Парк хотел Москва в София.

На 25 октомври от 9,30 ч. ще има демонстрационна енергийна обиколка в Основно училище „Петко Славейков“ във Велико Търново.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе