Колко ефективен ще бъде новият мегаорган след промените в здравеопазването?

Темата коментира бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков в Нова Телевизия.

Настъпват драстични промени в здравеопазването. Те са свързани с бюджета на Здравната каса, както и със Закона за лечебните заведения. Фондът за лечение на деца ще бъде закрит, а работата му ще бъде поета от НЗОК. Тя ще отговаря и за трансплантациите, както и за лечението в чужбина.

YouTube

„Такава генерална промяна в системата на здравеопазването, прокарана през задната врата, е невъзможно да мине“, заяви бившият министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.

Според него въпросът е колко ефективен би бил този нов мегаорган. Той добави, че няма нищо общо между функциите на Агенцията по трансплантациите и Агенция „Медицински одит“. Той подкрепи засилването на контрола над здравната система.

„Фондът за лечение на деца е създаден със специален юридически акт. Как ще бъде премахнат този акт?“, попита Ненков.

Той заяви, че идеята една административна структура да отговаря за онкологичната терапия не е добра. Здравната каса контролира само документацията, но не и изписването на лекарствата. Ненков добави, че не е задължително най-евтиното лекарство да е най-лошото, а най-скъпото да е най-хубаво.

„Разоряването на касата е начин повече структури да управляват средствата. Това няма нищо общо с пациентите. Не смятам, че това ще е полезно за здравеопазването. Има логика, който дава парите, да оказва контрола“, категоричен беше Ненков.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе