От къде идват имената на Amazon и Aрple?

Успешното фирмено име е най-важният фактор за успех. За да могат хората да запомнят марката и да я разпознаят, компаниите се нуждаят от ефектно име, което да предизвиква силна асоциация с продуктите й, да се запомня лесно и да звучи приятно.

Amazon

YouTube

Основателят на Amazon Джеф Безос избира това название, защото започва с буквата А. Причината е, че през 1994-а търсачките класират резултатите си по азбучен ред. Безос казва още, че Amazon се асоциира с името на най-голямата река на земята – Амазонка, а той мечтаел да създаде най-голямата книжарница в света.

Но това е само половината от историята. Сегашното название имало две алтернативи. Първата – Cadabra, Inc. – произлизала от магическото заклинание Абракадабра, защото покупката на книги онлайн по онова време изглеждала нещо невероятно. Но юристът на Безос вместо правилното име непрекъснато чувал думата cadaver (труп), и Джеф се отказал.

Другият вариант бил Relentless. Безос дори регистрирал домейн Relentless.com, който и досега се пренасочва към Amazon.com. В превод думата relentless означава „безпощаден“ и приятелите на предприемача успели да го убедят, че подобно име би звучало мрачно и заплашително.

Apple

Да наречеш технологична компания ябълка през 1976-а било, меко казано, странно. По онова време компютърните фирми си избирали имена с техническо звучене, например Microsoft или IBM (International Business Machines). Съоснователят на Apple – Стив Возняк, разказва своята версия за избора на наименованието в биографичната си книга. „Помня, че веднъж взех Стив Джобс от летището. Той се връщаше от Орегон, където бе посетил ябълковите градини. И Стив предложи името AppleComputer. Първото, което му отговорих, бе: „А какво мислиш за Apple Records?“. Това беше и до ден днешен е лейбълът на групата Beatles. След това се опитахме заедно да изберем нещо от „техническите думи“, но така и не намерихме приличен вариант. Названието Apple се оказа много по-добро от всичко, което ни хрумваше.“

По-късно Стив Джобс потвърждава достоверността на тази история. През 2011-а Уолтър Айзъксън пише в биографията на основателя на Apple: „Джобс казваше, че името на компанията е тясно свързано с една от неговите плодови диети. Когато веднъж се връщал от ферма за ябълки, решил, че подобно название ще звучи много весело, енергично и привлекателно.“

Но през 2007-а компанията премахва думата Computer в името си. Тогава е презентацията на първия iPhone. „Mac, iPod, Apple TV и iPhone. Само едно от всичко изброено е компютър. Затова променихме названието“, обяснил Джобс.

Banana Republic

В 1978-а Мел и Патриция Зиглер основават фирма с названието Banana Republic Travel & Safari Clothing Company. Идеята е да създадат магазин с уникални дрехи, събрани от различни кътчета на света, които основателите да купуват по време на командировките си. Търговският обект е открит в Калифорния и отначало в него се продават вещи в стил сафари, всяка от които била придружена от ръчно рисуван каталог с истории за пътешествия. През 1983-а компанията била придобита от Gap, която съкращава името й до Banana Republic.

Терминът „бананова република“ има твърде унизителен смисъл и обозначава бедни държави, най-вече в Африка и в Южна Америка. Странното е, че Gap и досега, след 35 години, не е променила наименованието. А Мел Зиглер съжалява за това: „По-добре да бяха сложили ново име. Днес то няма нищо общо с онази компания, която създадохме.“

Tesla

Tesla не е първата компания, произвеждаща електромобили, но тъкмо нейното име се е превърнало в синоним на съвременните технологии. Въпреки известността на названието малцина знаят как всъщност е било избрано. Във всеки случай сегашният генерален директор на компанията Илън Мъск няма нищо общо с това, защото се присъединил към екипа по-късно.

Името на компанията е избрано окончателно в ресторант Blue Bayou в Дисниленд, когато основателят на Tesla Мартин Ебърхард споделил идеята си със своята тогавашна приятелка и бъдеща съпруга Каролайн. След няколко месеца размисли той решил да кръсти фирмата си в чест на Никола Тесла, сръбско-американски изобретател, който създал електрическия двигател с променлив ток, използван в автомобилите на Tesla.

Никола Тесла емигрира в Съединените щати през 1884 г. и първоначално работи за Томас Едисън, където се занимавал с подобряване на системата за електрозахранване. В края на краищата двамата прекратили трудовите си взаимоотношения, след като Едисън отклонил предложения от Тесла план за използване на електрическата мрежа за променлив ток. Изобретателят се преместил в Westinghouse Electric Company и така започнала „Войната на токовете“ между системите на Едисън и на самия Тесла. Въпреки че тогава американецът победил със солидно преимущество, иновационното наследство на Никола Тесла получило нов живот в електромобилите на Илън Мъск.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе