Напрежението в управляващата коалиция в Турция нараства

Лидерът на турската Партия на националистическото действие Девлет Бахчели няма да присъства на приема в Истанбул, даван от президента Реджеп Ердоган по случай националния празник на страната в понеделник.

Девлет Бахчели ще присъства на сутрешната церемония в мавзолея на Ататюрк в Анкара, но не и на приема, който за пръв път ще се проведе в Истанбул заради церемонията по откриване на третото летище в града.

YouTube

На 29 октомври 1923 г. именно в Анкара е провъзгласено обявяването на Републиката в Турция.

Напрежение в „Народния алианс“ между националистите и Партията на справедливостта и развитието се появи на няколко пъти напоследък, съобщава БНР.

Във вторник Девлет Бахчели заяви пред парламентарната си група, че партията се оттегля от коалицията с Партията на справедливостта и развитието за местните избори, насрочени за март догодина.

Ден по-късно депутатите от Партията на националистическото действие първо подкрепиха проект за пенсионен закон, предложен от опозицията, след което промениха вота си. Инициативата беше на Добрата партия и подкрепата за нея на първо четене се превърна в първи успех за опозицията от 2014 г., но по-късно същият ден опозиционните народни представители бяха разочаровани, след като националистите оттеглиха подкрепата си и актът не беше приет.

В сряда се появиха слухове, че кандидат за кмет на Анкара на националистическата формация ще бъде бившият градоначалник Мелих Гьокчек. През 1991 г. е избран за депутат от проислямската Партия на благоденствието, а от 1994 г. до 2017 г. беше кмет на Анкара с подкрепата на религиозния и националистическия електорат. Той подаде оставка през октомври миналата година след натиск от страна на президента Ердоган да се оттегли.

На 24 септември националистите внесоха в Меджлиса проектозакон за амнистия от 7 точки. Извън обхвата на предложението оставаха осъдените за връзки с терористични организации, но приемането му щеше да доведе до освобождаването на редица осъдени, свързани с националистическите среди, включително и на сочения за бос на турската мафия Алаaттин Чакъджъ. Идеята не беше подкрепена от сподвижниците на президента Реджеп Ердоган поради това, че опрощаването на наказанията ще включва лица, осъдени за наркотрафик и контрабанда.

Мненията на двете политически сили се разминават и по отношение на националната клетва, която учениците рецитират. Тя беше отменена през 2009 г. заради фразата „Щастлив е, който се нарича турчин“ поради противоречие с правата на малцинствата. Държавният съвет преди дни гласува за връщането на клетвата, което беше подкрепено от националистите, но разкритикувано от президента на страната Реджеп Ердоган.

Алиансът между Партията на националистическото действие и Партията на справедливостта и развитието беше създаден през март тази година преди парламентарните и президентски избори през юни, но двете политически сили запазиха самостоятелните си идентичности. На 24 юни партията на президента Ердоган спечели мнозинство, но не ѝ достигат 6 гласа, за да има абсолютно мнозинство в Меджлиса.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе