България заема едно от челните места в ЕС по растеж на IT сектора

Стойността на сектора на информационните и комуникационни технологии за икономиката на Европа е нараснала близо 4 пъти през последното десетилетие. Най-високият растеж с добавена стойност в сектора сред държавите членки на ЕС се отбелязва в три държави и една от тях е България наред с Люксембург и Полша. Това заяви българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел при откриването на конференцията „Технологии и цифров единен пазар: възможности и предизвикателства“. Форумът предостави поле за обмен на мнения и идеи за засилване на цифровото лидерство на Европа, за да могат гражданите и бизнеса да се възползват от всички преимущества, предоставяни от цифровизацията, съобщават от Председателството на ЕК в България, предава Нова Телевизия.

Мария Габриел очерта измеренията на цифровия единен пазар, постигнатото до момента и оставащите предизвикателства пред европейското лидерство в цифровизацията. Тя наблегна на няколко ключови постижения с положително влияние върху почти всеки сектор на икономиката, публичните услуги, предприятията и ежедневието на гражданите.

YouTube

„ЕС създаде най-високите стандарти в света за защита на данните и затова имаме същата амбиция за неприкосновеността на електронните съобщения. Премахването на тарифите за роуминг доведе до това, че европейците ползват мобилни данни в чужбина над пет пъти повече и 2,5 пъти повече, що се отнася до обажданията“, отчете българският еврокомисар.

По отношение на текущите инициативи, Мария Габриел акцентира на предстоящото премахване на необоснованото блокиране на географски принцип на онлайн продажбите от края на тази година, пакета мерки за киберсигурност, инициативата за европейски суперкомпютър, мерките срещу дезинформацията онлайн и незаконното съдържание в интернет, подкрепата за МСП и стартъпите – все инициативи, които да увеличат ползите от цифровизацията за гражданите и бизнеса.

Наред с ползите, комисарят отбеляза предизвикателствата, пред които цифровата трансформация изправя пазара на труда, неприкосновеността и сигурността.

„Европа остава лидер в научно-развойната дейност – 20% от нея се случва на европейска територия. В същото време обаче не успяваме да превърнем това в лидерство при пазарните иновации и предприемачеството. Трябва да инвестираме повече в ключови области като киберсигурността, цифровите умения, изкуствения интелект, цифровизирането на предприятията, за да засилим нашата способност да се конкурираме с големи пазари като американския и китайския“, отбеляза Мария Габриел.

Според нея анализът на големи обеми от данни, съчетан с изкуствен интелект и необходимите изчислителни мощности, може да подобри начина, по който се проектира, произвежда и доставя един продукт или услуга. Подобряването на сфери като здравеопазването, транспорта, енергетиката или публичните услуги също зависи до голяма степен от внедряването на иновации и цифрови технологии.

„Цифровият единен пазар е съвместен проект, чийто успех зависи от усилията на многото отговорни играчи. Нуждаем се от приноса на техническите и академичните среди, на гражданите и бизнеса, за да гарантираме, че ще бъдем подготвени да приспособим своя подход към скоростта на развитие на цифровите технологии. Но  за това се нуждаем от достатъчно средства. Включването в дългосрочния бюджет  2021-2027 г. на новата програма „Цифрова Европа“ с предложен бюджет 9,2 милиарда евро и всички останали заложени средства за цифровизация на обща стойност 28 милиарда евро е предварително условие, за  да върнем Европа като лидер на световната цифрова сцена и гражданите и бизнеса да усетят реалните ползи от цифровата трансформация“, заяви българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе