Държавата не може да помогне на чакащите трансплантация

„15 пациенти чакат за трансплантация на бял дроб в България, като държавата засега не може да им осигури спасение нито у нас, нито в чужбина. Трима си отидоха в рамките на две седмици.“ Това каза Д-р Михаил Христов, директор на ИАТ коментира в ефира на БНТ, че и в момента продължаваме да сме асоцииран член към Евротрансплант. Той заяви, че предстои разговор с центъра в Хановер.

В петък, 28 октомври, установихме контакт с шеф на клиника в Хановер и като първи разговор постигнахме споразумение да продължим да възвърнем този вариант, който е бил преди и който е спрян пред година и половина. Там трябва да се говори и действа на по-високо ниво, тоест не с лекарите и шефове на екипи и на клиники, а с борд на болници, с директори на болници и от нивото на министерството. Най-спешните мерки в момента са да се уреди състоянието на болните в листата на чакащите.“, допълни още Христов.

YouTube

„Хората в момента, които са в тази листа, не се следят непрекъснато, нямат актуални прегледи, изследвания и консултации, затова сме предприели тази мярка всички да минават през клиника по пулмология и да може да се установи в момента състоянието им какво е – позволява ли трансплантация, ако има нещо, което пречи да се започне да се работи в тази насока, да се премахне тази пречка“, обясни той.

„Личен разговор с проф. Клепетко предстои. До две седмици ще имаме разговори с Хановер, ще имаме и с Виена, но това е нашето действие, а това какво ще последва от разговорите не мога да гарантирам“, каза още д-р Христов.

„След една седмица или 10 дни ще има ходене на български трансплантолог във Виена точно при проф. Клепетко, аз също ще отида да говоря и с борда на директорите, и с него, въпросът е да имаме спокоен разговор, да си обясним детайлите – иначе с писма и с разговор по телефона не става. Работим по всички задачи със срок вчера. Това, което сме направили за един месец наистина показва темпото, с което се работи“, подчерта той.

Д-р Христов коментира още, че имаме около 500 трансплантации на бъбреци, около 55 трансплантации на сърце и около 150 на черен дроб.

„Нашите бази работят от години, нашите специалисти са високо специализирани и извършват тази дейност, никой не може да каже, че трансплантацията на бял дроб е нещо много по-сложно от трансплантация на сърце например. Няма профилиране специално“, коментира той.

Източник: Actualno.com

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе