Ердоган открива огромно летище в Истанбул

Третото летище в Истанбул ще бъде открито днес на националния празник на страната – 95-ата годишнина от основаването на Турската република.

Премиерът Бойко Борисов е поканен на церемонията от турския президент Реджеп Ердоган, информира БНР.

YouTube

Летището е едно от най-големите в света и стойността му до момента е над 6 млрд. евро. Днес ще бъдат открити две писти с дължина 3750 и 4100 м от първата фаза на проекта. Началото на строителството беше поставено през 2014 г.

Аерогарата ще бъде с капацитет от 90 млн. пътници годишно до 2023 г. При достигане на този пътникопоток, ще започне подготовката за пускане на втората фаза на аеропорта с капацитет от 150 млн. пътници годишно. При завършване на четирите фази на проекта летището ще разполага с шест писти.

Първите рейсове, които ще бъдат обслужвани от новото летище, са до Анкара, Анталия и Измир, както и до Баку и непризнатата Севернокипърска турска република.

Новото летище ще може да приема и изпраща най-големите в света самолети „Боинг“ и „Еърбъс“. От компанията-оператор съобщиха, че при строителството са прилагани най-нови „зелени“ технологии и летището ще спестява електричество и вода.

На церемонията по откриването се очаква президентът Ердоган да съобщи името на новия аеропорт. Присъствието си са потвърдили държавните глави на 8 страни. От преслужбата на турския президентсъобщиха, че сред тях са президентите на Албания, Косово, Македония, Молдова и Сърбия, както и емирът на Катар.

Премиерът Бойко Борисов ще бъде единственият премиер на страна-членка от Европейския съюз, който ще уважи церемонията. На нея ще присъстват и босненският министър-председател Денис Звиздич и словенският вицепремиер Аленка Братушек.

150 автобуса по 18 линии на градския транспорт ще осигуряват връзка с новото летище, което се намира на северозапад от мегаполиса в европейската част на Турция, в близост до Черно море. Те ще превозват около 75 000  пътници дневно до различни точки на града на интервали, вариращи от 10 до 50 минути. В зависимост от разстоянието цените на билета ще са между 12 турски лири (около 3,5 лв.) и 30 турски лири (9 лв.), а децата до 6 години ще пътуват безплатно.

В средата на септември хиляди работници, заети в строителството на мегапроекта, протестираха срещу опасните условия на труд, лошата храна и битови условия. Над 500 души бяха задържани от полицията и по-късно освободени.

В края на годината в рамките на 45 часа ще стане преместването на съоръженията от летище „Ататюрк” до новооткритото. През това време двете аерогари ще бъдат закрити за полети. Това ще бъда впечатляваща транспортна операция, в която по засега съществуващите данни ще бъдат ангажирани около 47 000 работници и 1800 ТИР-а. Първоначалните планове бяха преместването да стане непосредствено след откриването на новото летище, но забавяния в графика не позволиха това да се осъществи.

Между януари и септември тази година турските летища са обслужили около 164 млн. пътници, от които 31% или около 64 млн. души, са преминали през летище „Ататюрк“. От „Сабиха Гьокчен“ – второто по-малко истанбулско летище, което се намира в азиатската част на града, – са летели около 31 млн. пътници. По-рано наричано „Йешилкьой“, а по-късно преименувано на основателя на Турската Република Мустафа Кемал Ататюрк, летище „Ататюрк“ е използвано за целите на гражданската авиация без прекъсване от 1953 г. насам. След прехвърлянето на полетите към новото летище, летище „Ататюрк“ ще се използва за обучение на пилоти, полети на малки частни, чартърни и правителствени самолети, авиошоута.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе