Вече имаме Съвет по киберсигурност към Министерския съвет

Парламентът създаде Съвет по киберсигурността към Министерски съвет, като прие текстове от новия Закон по киберсигурността на второ четене.

Със закона се създава система за киберсигурност. Предвидено е тя да бъде част от системата за защита на националната сигурност. Управлението и организацията на системата се осъществява от Министерски съвет, а за подпомагане на дейности към правителството се създава Съвет по киберсигурност.

YouTube

Според приетите текстове председател на този съвет е заместник-министър председател, определен от премиера. Съгласно приетите текстове в съвета влизат министрите на вътрешните работи, на отбраната, на външните работи, на финансите, на транспорта, на здравеопазването, на околната среда, на енергетиката.

Според текстовете членове на Съвета по киберсигурност са още: началникът на отбраната, главният секретар на МВР, председателят на ДАНС, председателят на Държавна агенция „Разузнаване“, председателят на Държавна агенция „Електронно управление“, секретарят на съвета по киберсигурността, секретарят на Съвета по киберсигурността към Министерски съвет и представител на президента.

Държавният глава, министър-председателят и председателят на парламента може да участват лично в Съвета по киберсигурността. В определени случаи в него могат да участват председатели на постоянни комисии към Народното събрание, депутати и ръководители на ведомства и организации.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе