Държавите в ЕС преразпределят тарифните квоти след Брекзит

Посланиците на 27 държави-членки на Европейския съюз се споразумяха за позициите си относно разделянето на настоящите европейски тарифни квоти между страните-членки и Обединеното кралство след Брекзит. Това съобщи пресслужбата на Съвета на ЕС, цитирана от БГНЕС, предава Нова Телевизия.

„Днес посланиците на страните от ЕС се споразумяха за проект на правила за тарифните квоти, които ЕС ще приложи след Брекзит. Те трябва да бъдат договорени с Европейския парламент преди да стане закон на ЕС“, се казва в изявление на съвета.

YouTube

В края на юни Съветът на ЕС възложи на Европейската комисия да започне преговори със Световната търговска организация (СТО) за разделянето на съществуващите европейски тарифни квоти.

След Брекзит ЕС ще продължи да изпълнява задълженията си по отношение на стоките.

„По-специално тарифните квоти за селскостопански, рибни и промишлени продукти ще се нуждаят от корекции, предвид факта, че правилата на ЕС в СТО няма да се прилагат повече за Обединеното кралство“, се казва в изявление на съвета.

Лондон и Брюксел отбелязаха, че след официалното оттегляне от ЕС Великобритания ще продължи да съществува като член на СТО с всички права и задължения, които това води със себе си.

В този случай списъкът със съвместни задължения ще бъде разделен. Страните подчертаха, че ще имат отделни правила за ангажименти за стоки и услуги, които ще влязат в сила веднага след напускането на ЕС.

ЕС и Обединеното кралство възнамеряват да запазят настоящите нива на достъп до пазара за останалите членове на СТО, предава ТАСС.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе