С какво да храним децата през зимата?

С приближаването на зимата, когато няма много свежи зеленчуци и слънце, неминуемо трябва да променим начина си на хранене така, че да компенсираме недостига на някои важни витамини и хранителни вещества за нашия организъм. Това е особено важно за децата, които сега растат и се развиват. Дори да консумират здравословни храни, като риба, плодове и зеленчуци, мляко и млечни храни, в някои случаи децата се нуждаят от допълнителни добавки на Витамин D през зимата и омега-3 мастни киселини. Освен че ги прави податливи на вируси и настинки, липсата на достатъчно витамини и минерали може да повлияе сериозно на растежа, както и на нервно-психическото и половото развитие на подрастващите, припомнят от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, предава Нова Телевизия.

Лекарите и специалистите по хранене препоръчват в менюто на децата през зимата да се включат повече сезонни, както и преработени местни плодове и зеленчуци. Техните безспорни предимства за здравето в студените дни и повишават имунната защита на детския организъм.

Знаете ли, например, че в доматите се съдържа един от най-силните антиоксиданти – липкопенът, който е като истински щит и предпазва от вируси и настинки. Научните доказателства показват, че той се абсорбира най-добре от тялото, когато доматите са преработени. Чушките, патладжаните, морковът и лукът са едни от най-богатите на витамини. В чушките има повече Витамин С от цитрусовите плодове, морковите правят зрението остро, като на орлите, а портокаловият сок съдържа достатъчни количества от така важният за здравите кости, зъбки и имунитета на децата Витамин D.

Как да балансираме детското меню, за да осигурим на децата си сила, здраве и енергия през предстоящия зимен сезон, е тема на дискусия, организирана от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в рамките на специализирано изложение, което ще се проведе на 8 ноември в „Интер Експо Център” в София.

Водещи специалисти и диетолози в областта на детското и здравословно хранене, заедно с представители на институциите, ангажирани с политиките в тази област, ще обсъдят какво е нужно за пълноценното и здравословно хранене на децата от ранна възраст – у дома, в детската градина и в училището. Събитието ще се проведе под надслов „Здрави и силни от малки“.

Експертите ще насочат вниманието на институциите и родителите какви витамини и полезни съставки намаляват в организма на децата през зимата и как чрез храната тези дефицити могат да бъдат компенсирани. Няма да останат разочаровани и най-малките – инициативата ще продължи с вече традиционното детско образователно шоу-дегустация, което ще представи по по-различен и забавен начин продуктите от консервираните плодове и зеленчуци, произвеждани в България и ползите от включването им в дневното меню на подрастващите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе