Печатница за фалшиви долари край Варна беше разбита

Снимка: МВР

Печатница, крита в гараж на къща в местността Евксиноград край Варна, бълвала фалшиви щатски долари. Това съобщи директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов след операция на антимафиотите и спецпрокуратурата в началото на ноември. Информацията бе разпространена от  пресцентъра на МВР. Разследващите са открили почти готови 1,3 млн. щатски долара. Задържани били трима души. на които били повдигнати обвинения за престъпна група за производство на неистински парични знаци и за документни престъпления.

Снимка: МВР

YouTube

Мастилото на банкнотите имитирало магнитно мастило, което правело парите с високо качество. Фалшивите долари трудно били разпознавани, дори от банкомат или преброяващо устройство, каза наблюдаващият прокурор по делото Евгения Деянова. Банкнотите се печатали с машина “Хайделберг, изобщо не се е чувал шум от нея наоколо, посочи Спиридонов и добави, че все още се установява дали тези пари са били разпространявани.

Бандата е действала от март 2017 г. до сега. Задържаните печатали парите не всеки ден, а от време на време, за да не бъдат заподозрени, че вършат нещо престъпно. Шефът на ГДБОП каза още, че бандата била разкрита, след като допуснала грешката да получава през куриерски фирми материалите за производството на фалшивите банкноти. У групата са били намерени и служебни знаци на МВР, Морската администрация и други институции.

За сега от прокуратурата не знаят за какво са били използвани те.

Източник: https://novavarna.net

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе