За какво да внимаваме при подготовкатта на автомобилите за зимния сезон

Снимка: Данче Бозаджиева

От 1 ноември КАТ започна масови проверки на всички участници в движението. Солени глоби очакват нарушителите. Въпреки топлото време, от 15 ноември ще бъде задължително колите да са със зимни гуми. „Пътна полиция“ ще следи за изправността на фаровете, чистачките и големината на грайфера на гумата, която трябва да е поне 4 мм.

За много шофьори вероятно тепърва предстои покупката на гуми и други аксесоари. За какво трябва да внимаваме при подготовката на автомобила за зимния сезон разясни в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

YouTube

„Тази тема е потребителска, но за разлика от други теми с такъв характер, тук отговорността на потребителите е основен фактор, от който зависи безопасността и нормалната подготовка на автомобилите за зимния сезон“, обясни Димитър Маргаритов.

По неговите думи потребителите трябва да следят за година на производство, седмица от годината, скоростен индекс, индекс на натоварване при закупуването на гуми. Според него те не могат да се фалшифицират, но е важно човек да се информира добре какво означават тези индикатори и кои от тях имат значение за него.

Маргаритов беше категоричен, че когато става въпрос за зимни гуми, не бива да се прави никакъв компромис, защото те са най-важни за зимната подготовка. Той обясни, че когато са втора ръка, не е известно как са съхранявани и това увеличава риска от инциденти.

„Основното нещо, за което трябва да се внимава и тук потребителите трябва да следят за цените, а не за процентите отстъпки, защото най-честите нарушения са свързани с нереални отстъпки и фалшиви промоции“, обясни председателят на КЗП.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе