Любовта на 10-годишният Викторио към историята

Историята, културата, традициите са висши ценности при изграждане на гражданска идентичност и формиране на национално съзнание и култура.

YouTube

Историята е много дати, имена, събития и др. Според много ученици, това отегчава  и превръща историята в скучен предмет. Но за едно десетгодишно дете историята лека полека се превръща в хоби и сериозно занимание. Като временно увлечение и проява на краткотраен интерес тълкуват близките му и не отдават кой знае какво значение, до момента, в който Викторио Борисов, ученик в четвърти клас в местно училище  в Кубрат, не спира да ги изненадва с поръчките си за книги на историческа тематика, символи свързани с първото и второто българско царство, тортата по случай 10-тия му рожден ден с лика на Цар Борис и закупената конституция от самия него преди десетина дни от местната книжарница. Докато за деца на неговата възраст  тези факти са трудни за разбиране,  Викторио с лекота се впуска в още по-дълбоки води-поръчва си специалния брой на вестник  „Днес“, който съобщава за смъртта на Борис III и с гордост разказва, за това си притежание. Изпраща въпроси на тема история за предаването „Семейни войни“ за рубриката –„Попитахме 100 човека“. С гордост споделя, че сам е избрал въпроса „Кой български цар управлява най-кратко време“?

Сред историческите личности любимци са му основателят на българската държана Хан Аспарух , както и Борис Трети, и Цар Симеон.

За детското изследователско търсене няма ограничения.  От скоро събира  монети. Викторио мечтае един ден да стане  като големия историк Божидар Димитров и да пише съвременната история на България. В най-близко време мечтае да посети рилския манастир и да отдаде почит към тленните останки на своя любим цар Борис III.

Д-р Надие Карагьозова-Нади

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе