Здравната каса ще ни изпраща СМС-и

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще ни уведомява със СМС за разходите, които сме направили за лечението.

Това обяви подуправителят на Касата д-р Йорданка Пенкова, предава БГНЕС.

„Това е в далечна перспектива. Целта е пациентът да бъде уведомен за всеки разход, който се извършва по неговото ЕГН. Виждате, че с механизмите на контрола не може да постигнем целесъобразно разходване на публичния финансов ресурс, който е общ“, заяви д-р Пенкова по време на петата годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“.

В отговор на въпрос дали се предвижда въвеждане на ново ценообразуване на медикаментите, Пенкова каза, че не се предвижда такова и обясни, че ще се изписват най-евтините лекарства само на пациенти, които са с протокол и чието лечение сега започва и при условие, че има наличие от няколко медикаментa с еднакви показания и противопоказания. Подуправителят на касата уточни, че цената на лекарствата не се определя от касата и какъв медикамент ще бъде изписан на пациента зависи единствено от преценката на доктора.

„Разликата в цената на лекарствата не е в пъти, а тя е в няколко процента. Това в никакъв случай няма да доведе до изтегляне на лекарства от пазара, което от своя страна да ограничи достъпа на пациентите до тях“, беше категорична д-р Пенкова.

Тя уточни още, че мисията на Фонда за лечение на деца в чужбина вече е изчерпана, защото той е създаден по време когато страната ни не е била в Европейския съюз (ЕС). Д-р Пенкова увери, че независимо от промените, които предстоят да се случат пациентите няма да бъдат ощетени.

„Касата също плаща на гражданите над 18 години за изделия и медикаменти, които ги няма в България. Това, което плаща касата за лечението в чужбина, го заплаща в пакет и това е така откакто сме в ЕС. Това не е само за децата, а и за възрастните“, обясни още тя. Д-р Пенкова добави, че дейностите се заплащат като трансфер от здравното министерство, а касата само ще администрира дейностите на фонда, за да няма дублиране.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе