Нарушителите на пътя ще плащат 4 пъти по-скъпа застраховка „Гражданска отговорност“

След десетина години безрезултатни усилия властите у нас най-накрая представиха проект на системата „бонус-малус“ в автомобилното застраховане.

Така шофьорите, които правят най-много нарушения на пътя, ще плащат 4 пъти по-скъпа застраховка“Гражданска отговорност“, става ясно от проектонаредбата, публикувана за обществено обсъждане от Комисията за финансов надзор (КФН), предаде mediapool.bg.

YouTube

Инициативата на надзора идва в разгара на скандала с обезщетенията по „Гражданска отговорност“, избухнал около предложенията на застрахователите полиците да поскъпнат до около 1000 лв.

Цената на „Гражданската отговорност“ вече ще зависи от поведението на шофьорите на пътя. От значение ще е не само дали водачът е причинил ПТП с щети, които са покрити от застраховател, но и дали са извършени нарушения на Закона за движение по пътищата като изпреварване, шофиране в нетрезво състояние и др.

Основната цел на въвеждането на системата „бонус-малус“ е да намали войната по пътищата, като доведе до определяне на по-справедлива цена на задължителната застраховка. По този начин най-изрядните шофьори ще плащат с 25% по-евтина застраховка от стандартната, а най-големите нарушители – с 400% по-скъпа.

По данни на КФН през 2016 г. и 2017 г. са регистрирани изключително висок брой пътнотранспортни произшествия и пътни нарушения. За двете години общо убитите на пътя са 717 души, а ранените – 9554. Нарушенията за същия период са 634 123, като над 60% от тях са за превишена скорост – нарушението, което според статистиката на МВР води до най-висока смъртност по пътищата у нас.

Според проектонаредбата собствениците на автомобили, шофьорите и самите автомобили ще се категоризират на базата на извършените от тях ПТП и нарушения. Целта е да се избегнат злоупотреби, като например даден автомобил да се прехвърли на собственик, който няма шофьорска книжка. Въведени са и защити при прехвърлянето на МПС. Например, ако класът по бонус-малус на автомобила и на собственика са различни, при сключването на застраховката се взема предвид по-високият клас.

Според предлаганата система шофьорите и автомобилите ще се разпределят в 20 класа, като базовият клас отговаря на стандартната цена на застраховката – 100%. Класовете от 1 до 7 позволяват отстъпка (бонус) в размер от 10% до 25%, а класовете от 9 до 20 (малус) означават надценка от 10% до 400%.

При въвеждането на системата всички хора и коли автоматично ще се причислят на стандартния клас, но след изтичането на една година ще се прекатегоризират съобразно поведението си на пътя.

В проектонаредбата са заложени 7 категории инциденти, които ще водят до покачване на цената на застраховката. Категория 1 включва най-леките нарушения, които водят до 1 наказателна точка – например превишение на скоростта с 10-30 км/ч в извънградски район. Категории 5 и 6 включват например шофирането в нетрезво състояние, неспазване на дистанция, опасни маневри, нанесени щети върху имущество, телесни повреди. Категория 7 е за най-тежките провинения, санкционирани с 19 наказателни точки – причиняване на смърт на пътя, тежки телесни повреди, ПТП, извършено в пияно състояние и др.

Предвижда се гражданите да могат да оспорват класа, който автоматично им е начислен в системата на Гаранционния фонд, като самото обжалване ще става пред МВР. За да прилага системата Гаранционният фонд ще има достъп до системата на вътрешното министерство за наложените санкции по Закона за движение по пътищата.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе