Агенция по храните: Криминализирането на отглеждането на животни, не се отнася за задния двор

Предложението не се отнася за стопаните, отглеждащи животни в задните си дворове, които ги използват за лична консумация, но не получават пари за това, уточняват от БАБХ.

След проведени работни срещи в Централното управление на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) с представителите на птицевъдния сектор и в условията на организиран пред сградата на институцията протест, Агенцията отново припомня опасната епизоотична обстановка в страната по отношение на Инфлуенцата по птиците. На съвместна пресконференция изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев съобщи, че птичият грип дава голямо отражение върху сектора и причинява икономически загуби за стопаните и за страната като цяло в особено големи размери.

YouTube

Ако срещу заболяването не се прилагат строги мерки обаче, ще се стигне до още по-тежки последствия за цялата индустрия и селското стопанство. По повод предложението на БАБХ за криминализиране отглеждането на животни, което беше направено вчера, 5 ноември, след срещата с представители на птицевъдния сектор, и некоректното му интерпретиране и комуникиране в публичното пространство, БАБХ уточнява, че евентуалната промяна ще засегне всички, които отглеждат и развъждат животни в разрез със законодателството и ги реализират на пазара и/или получават субсидии за това.

Предложението не се отнася за стопаните, отглеждащи животни в задните си дворове, които ги използват за лична консумация, но не получават пари за това.

Източник: https://novavarna.net

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе