Докъде стигат пипалата на българския октопод?

Колко силен ще е отзвукът от аферата с българските паспорти.

Две седмици след избухването на скандала в България с незаконното издаване на български паспорти, тоест даване на българско гражданство на лица от балканските страни извън ЕС, и три дни след арестуването на четирима души в тази връзка от Сърбия (от Пирот, Димитровград и Чуприя) по подозрение за получаване на подкуп и фалшифициране на документи, в Македония засега ситуацията може да се определи като „динамично статукво“!?

YouTube

Изглежда, че няма вълнение и всичко е спокойно, но под повърхността все пак нещо „работи“.

Макар нашата страна да бе посочена като лидер в региона по отношение на броя граждани, подали молби за български паспорт, все още нито от разследването в България, нито у нас има някакви информации за това докъде стигат пипалата на българския октопод в нашата страна.

Според експерти по сигурността не е възможно да няма отзвук в Македония от голямата афера с паспортите, тъй като дълго време феноменът „български паспорт“ като по-кратък път към ЕС /и заради облагите на статута гражданин на ЕС/ беше изключително популярен в страната. В този контекст българските паспортибяха искани и раздавани като бонбони, и законно, и незаконно.

Да припомним – от години, от време на време в бюлетините на нашето МВР бяха съобщавани информации за задържани лица с фалшифицирани български паспорти. В тези многобройни информации е и случаят с избягалите разузнавачи Горан Груйовски и Никола Бошкоски, които бяха арестувани в Гърция с фалшиви паспорти, единият от които на името на македонец, а другият – на албанец. Затова трудно ще могат дълго да се пренебрегват индикациите, че фалшифицираните паспорти и гражданства ги няма и в Македония. На организираната трансгранична престъпност енергично трябва да се сложи край колкото може по-бързо, особено, както алегорично изтъкват събеседниците, при такива престъпления, които „имат история с по-дълбоки политически, а и национално чувствителни референции“.

Най-новите информации, свързани със събитието, стигат дотам, че от източници от българските разследващи органи до обществото достигна вестта, че за получаване на български паспорт на Балканите се е плащал подкуп дори в биткойни. Прокуратурата в България информира, че при обиските, освен намерените пари, имало и адреси на биткойн портфейли.

„В събраните доказателства са намерени и адреси на биткойн портфейли и има доказателства, че част от паричните средства от подкупите са били обърнати във виртуални валути“, каза за софийските медии прокурорът Ангел Кънев.

Междувременно се обади и ръководителят на Българския културен клуб Лазар Младенов, който заяви за местни медии, че неговата организация няма никаква връзка с аферата в България и твърди, че не участва в издаването на документи на македонски граждани, които имат българско потекло, ако не изпълняват условията.

За разследването, което се води в България, от македонското правителство казват, че са напълно готови и са на разположение за изясняване на случая, ако за това има находки, които предполагат необходимост от разследване.

„Разследването се води в съседна Република България. Македония, македонското правителство и македонските разследващи органи, разбира се, ако има необходимост, са на разположение да помогнат, ако определени находки предполагат, че има нещо, което трябва да се разследва в Македония“, каза говорителят на македонското правителство Миле Бошняковски.

И от нашето МВР имаме информация, че не са получили искане от българска страна да се включат в разследването, но ако това се случи, веднага ще постъпят в съответствие с изискванията на закона.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе