През новата година, камионите с двойна застраховка ГО

Цената на застраховката „Гражданска отговорност” за камиони над 12 тона и за превозни средства за пътници с над 8 места ще нараства по-малко от два пъти, без значение какъв е броят на нарушенията, извършени от шофьора или автобуса. С въвеждането на системата „бонус-малус” цената на полицата за големи камиони и за рейсове може да намалява до 80% и да нараства до 190% от базовата цена според рисковия клас на шофьора и превозното средство. Това е записано в наредба на КФН, приета на първо четене, пише вестник Труд.

За колите цената на полицата ще се движи в доста по-широки граници – от 75% до 400% от базовата цена, т.е. при много нарушения ще нарасне до 4 пъти. Въпреки че най-тежките инциденти с много жертви стават именно с участието на големи камиони.

Шофьори с дълъг стаж пък ще трябва да плащат значително повече за полицата, дори без да са направили нито една катастрофа, ако ги снимат с превишена скорост заради ефекта на натрупването. Например шофьор има 10-годишен опит зад волана и не е причинил нито една катастрофа. Всяка година обаче при пътуване до морето някоя камера го снима как превишава ограничението на скоростта с 10 км./ч. За това нарушение е предвидена една наказателна точка, т.е. рисковият клас на водача се вдига с едно ниво. При стартиране на системата „бонус-малус” този водач ще бъде с базово ниво на риск както всички останали шофьори – клас 8. Без да променя начина си на каране и без да причинява катастрофи, след две години вече ще бъде в клас 10, ако веднъж годишно камера го снима с превишена скорост. 10 години след старта на „бонус-малус” вече ще бъде в клас 18 и ще плаща 340% повече за „Гражданска отговорност”, въпреки че не е станал по-рисков шофьор, а дори е натрупал още опит. Оказва се, че младите шофьори ще имат базов клас, а хора с опит може да плащат доста повече.

Плащаш 5 години за рязко потегляне Еднакви наказания за пияни и нерваци. 190% завишение за опасна маневра

Пияни шофьори и нерваци зад волана ще плащат еднаква цена за застраховката “Гражданска отговорност”, става ясно от наредба на Комисията за финансов надзор за въвеждане на системата “бонус-малус”, приета на първо четене.

За шофиране в нетрезво състояние с алкохол в кръвта под 1,2 на хиляда на водача ще се дават 5 наказателни точки, което ще увеличава рисковия му профил и ще води до 190% поскъпване на задължителната полица, предвижда наредбата.

Същата цена на застраховката ще трябва да плати и човек, който отнеме предимство, не спазва дистанция или извърши опасни маневри като рязко смени лентата на движение или рязко се включи в движението от мястото, където е паркирал. А за намаляване на рисковия профил на шофьора с едно ниво той трябва да изкара цяла година без никакво нарушение на пътя. Така за рязка смяна на лентата шофьорът след това ще трябва 5 години поред да плаща по-скъпа полица, преди оценката за шофирането му да се върне на базовото ниво.

Проблем ще има и при лизинга. Стари коли стават непродаваеми, а нивото на риск върви с автомобила

Колите, с които са направени тежки нарушения, ще може да се продадат само за части.

Колите, с които са направени много нарушения, ще станат непродаваеми, ако наредбата на КФН за въвеждане на системата “бонус-малус” за цената на “Гражданска отговорност” бъде приета окончателно в настоящия й вид. Наредбата предвижда при нарушение да се вдига нивото на риск както за шофьора, така и за самия автомобил.

А при прехвърляне на собствеността рискът на колата се запазва и цената на полицата ще се определя според по-високия риск – на новия собственик или на превозното средство. Така, ако хванат шофьор да кара след употреба на малко алкохол и цената на полицата за него е завишена 190%, старата му кола ще се съгласи да купи само по-рисков шофьор, който е хванат например с алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда и за него цената така или иначе е завишена 220%.

Проблем ще има и за колите на лизинг, които не са нови. Много хора взимат нова кола, карат я на лизинг три години и я сменят с по-нова. Сега обаче тази кола ще върви с историята за нарушенията на първия водач, който я е ползвал. И този, който иска да купи 3-годишна кола на лизинг ще трябва да плаща за провиненията на пътя на предишния ползвател.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе