Проведе се работната среща за „Професионалното образование и обучение в училищната система в област Разград“

Заместник областният управител на област Разград Евгени Драганов откри работната среща „Професионалното образование и обучение в училищната система в област Разград“, която се проведе днес в Областна администрация-Разград. Форумът се организира от Регионалното управление на образованието в Разград, в него участваха директорите на професионални училища в Разград, представители на работодателски организации, на РУ“Ангел Кънчев“, на Бюрото по труда в Разград, работодатели.

В приветствието си към участниците в дискусията г-н Драганов припомни, че от подобна среща на бизнеса с ръководството на РУ“Ангел Кънчев“ имаше положителен ефект – разкрита бе инженерна специалност във Филиал Разград, в нея вече се обучават 28 души. Заместник областният управител изрази надежда в област Разград да се въведе дуалното обучение, което ще е от полза както на образователната система, така и на бизнеса.

YouTube

Началникът на РУО-Разград Ангел Петков благодари на Областния управител Гюнай Хюсмен и на заместник областния управител Евгени Драганов за домакинството на срещата. Той уточни, че тя е сред дейностите, целящи образованието да се отвори към бизнеса, да се намери пресечната точка между бизнеса и учебните заведения – търсене, предлагане, цена на предлаганата услуга. Петков припомни, че от миналата година успешно се въведоха ученическите практики, има интерес към тях у всички професионални училища, целта е да се включат още повече фирми. Предстои да се реализира предложение на предприемача Теодор Ролев от предишна среща – в часа на класа ученици от 6 и 7 клас да провеждат производствени екскурзии в различни фирми. Към ЦПЛР ЦУТНТ вече има кариерен консултант, който работи както с учениците от основните е професионални училища, така и бизнеса.

На срещата бяха обсъдени и конкретни предложения за план-приема за 2019-2020 г., както и възможностите за въвеждане на дуално обучение.

Сред въпросите, които работодателите поставихаь бе този за осигуряване на работно облекло за учениците, които се включват в ученическите практики. Тази тема ще бъде поставена пред Министерството на образованието и науката – увери г-н Петков.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе