България и Финландия ще обменят ученици и преподаватели

Премиерът Бойко Борисов разговаря с финландския си колега Юха Сипиле, предава Нова Телевизия.

Премиерът Бойко Борисов се срещна с финландския министър-председател Юха Сипиле. Двамата разговаряха в правителствената резиденция „Кесаранта“ в Хелзинки. Във фокуса на срещата бяха темите за европейската перспектива на страните от Западните Балкани, сигурността и граничния контрол, образованието, енергетиката и туризма, съобщи пресцентърът на Министерски съвет.
Финландският министър-председател поздрави Борисов за успеха на първото българско председателство. Сипиле определи като отличен избор приоритетите на страната ни, докато оглавяваше Съвета на ЕС.

„Това е успех на председателството. Поздравих моя скъп колега, премиера Борисов, за воденето на Съвета на ЕС“, добави още финландският премиер след срещата.
Бойко Борисов и Юха Сипиле се договориха за обмен на ученици и преподаватели между двете държави.

„Най-силните университети и може би най-добрата образователна система е във Финландия“, каза Борисов и подчерта, че лично премиерът Сипиле е поел ангажимент за обмен на ученици и преподаватели. Борисов посочи, че по-конкретно Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас е била обсъждана като възможност за такова сътрудничество.
Двамата правителствени ръководители дискутираха още разширяването на сътрудничеството в сферата на енергетиката.

„Ще бъдат по-интензивни разговорите в следващите дни за финландския модел с използването на руски реактори в ядрената енергетика. С колегата имаме план как максимално да си помагаме с експертиза в тази сфера“, добави българският премиер.
Бойко Борисов подчерта, че България и Финландия са моделът за опазване на външните граници на ЕС като политическа воля, силна гранична полиция и споразумения с трети страни, които да работят.
Българският премиер съобщи още, че е отчетено и двойно увеличение на броя на финландските туристи у нас.

„Надявам се в следващите няколко месеца Юха да посети България, обещал съм му да го заведа и в Пловдив – европейската столица на културата за 2019 г.“, каза министър-председателят Борисов.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе