България спира Истанбулската конвенция за целия ЕС

Ние сме единствената страна, която не я е ратифицирала заради решението на КС

България спъна Истанбулската конвенция по пътя й да стане задължителна за целия Европейски съюз. Това призна от парламентарната трибуна външната министърка Екатерина Захариева в отговор на въпрос на депутата от БСП проф. Иво Христов.

YouTube

Решението на Съвета по европейски въпроси в Министерството на правосъдието от 1 ноември, което гласи, че това е нашата рамкова позиция и ние не можем да се отклоним от нея, защото има решение на Конституционния съд, на което правителството трябва да се подчини.

„Няма как да одобрим включването на България в конвенцията, точно поради решението на КС. Можете да се гордеете – България ще бъде причина целият ЕС да не прилага конвенцията“,каза с назидателен тон към левицата Екатерина Захариева.

„Това не означава, че различни държави ,които вече са я ратифицирали, няма да я прилагат“, допълни министърката, но отново повтори, че ЕС няма как да я прилага, тъй като е ясно, че правилата изискват нито една държава да не изрази несъгласие, за да стане решението задължително за всички.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе