Безплатни правни консултации за собствениците на земеделска земя

Притежателите на земеделска земя, които имат правни казуси със собствеността си, ще могат да получат безплатни правни консултации от „Агрион“.

Това обявиха от земеделското дружество. Висококвалифицираният екип от специалисти по поземлени отношения ще е на разположение на всички желаещи първоначално в големите градове.

YouTube

Инициативата „Ден на безплатните юридически консултации“ ще се проведе на 14 ноември в офисите на „Агрион“ в София и Пловдив, а на 15 ноември правните консултанти ще посетят офисите във Варна, Бургас и Русе.

От компанията обявиха, че от следващата година земеделското дружество започва инициативата „Ден на безплатните правни консултации“. Тя ще се провежда всеки месец в някой от 20-те регионални офиса на „Агрион“.

Така всеки един притежател на земя, който има казус със собствеността си или просто иска консултация във връзка с поземлените отношения, може да се обърне към юристите на земеделското дружество и да получи безплатен съвет. Датите и офисите, в които ще има юристи, ще бъдат обявени на фейсбук страницата на компанията и на www.agrion.bg.

„С извършването на безплатни юридически консултации искаме да помогнем на собствениците на земеделски земи да решат казусите, свързани със земеделската земя, и да вземат информирано решение какво да правят с нея“, казаха от ръководството на дружеството. Освен правни консултации „Агрион“ е готова да съдейства и с проверка на собствеността на парцелите, както и да направи безплатна оценка на имота. Сред най-сериозните казуси, с които се сблъскват юристите на „Агрион“, е наследяването на земеделска земя.

Често наследниците са повече хора, живеят в различни градове или в чужбина, не се познават или не са в добри взаимоотношения, което прави поделянето на имота изключително трудно. Поради тази причина наследените ниви запустяват или за тях с години се водят тежки съдебни битки.

Голяма част от хората не са наясно какви документи са необходими при наследяване, делба на имоти или планирана сделка със земеделска земя и кои институции ги издават.

Други чести проблеми, с които се сблъскват специалистите по поземлени отношения, са свързани с договорите за наем и аренда. Собствениците на земя често не са наясно с процедурата по отдаване под наем или аренда и търсят юридическа помощ, за да получат адекватно заплащане при отдаването на собствената си земя.

Други пък се интересуват от условията за разваляне на аренда, когато тя не е изгодна.

Най-честите проблеми на арендаторите пък са свързани с правата и задълженията по договорите, както и с декларирането им и случаите на дублиране на договори за едни и същи имоти. Непълната регламентация в тази област често създава затруднения както за собствениците, така и за ползвателите на земеделски земи.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе